Woestijnstroom congres in Barcelona


BARCELONA, 20101026 -- Vandaag opende Paul van Son, CEO van het Dii, het tweedaagse congres van het Desertec Industrial Initiative in Barcelona. Sietse de Haan en Truus Koppers van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales doen verslag.

De Sahara ligt midden in het gebied waar binnenkort 1,5 miljard mensen wonen, de Sahara waar vrijwel niemand woont en waar we heel veel kunnen oogsten, niet alleen zonne-energie maar ook wind.

Het is echter een illusie te verwachten dat we er zijn als we alleen de Sahara exploiteren. Ook regionaal moet geoogst worden en verdeeld met smartgrids. De individuele lidstaten zijn er dus niet met te verwijzen naar het Dii. Daarnaast moet heel Europa en de Arabische landen verbonden worden met een supergrid. Zodat we op den duur helemaal over kunnen stappen op hernieuwbare energie.

Nu zijn pilots belangrijk als voorbeeld van hoe het werkt en hoe het te financieren is, daarnaast plannen voor de langere termijn. Tegelijkertijd is er nog veel studie te doen.

De leercurves voor de diverse technieken om te oogsten: CSP, PV, Wind en voor transport HVDC (High Voltage gelijkspanning met een verlies van maar 3% per 1000 km) zijn spectaculair, daarnaast stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen en ook stijgen de milieu gerelateerde kosten.

Verslag Sietse de Haan @ Truus Koppers
Vereniging voor Zonnekrachtcentrales
www.vzkc.nl