Ingezonden persbericht


30e Globaliseringslezing: Pirates of the Indian Ocean

Dinsdag 26 oktober 2010
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: ¤ 12,50 (¤ 9,50 met korting)

Voertaal: Engels

Reserveren

'Onze economische belangen worden door de piraterij direct geschaad' zei Eimert van Middelkoop al, voormalig minister van Defensie. Om die reden heeft Nederland het voortouw genomen in de bestrijding van de piraten voor de kust van Somalië, een land dat het al twintig jaar zonder regering moet stellen. Anarchie en corruptie vieren er hoogtij. De bevolking moet zien te overleven terwijl ze wordt bedreigd door warlords en fundamentalistische moslimgroeperingen en voor voedsel afhankelijk is van hulp van de VN.

Wat betekent de piraterij voor de Somaliërs zelf? Welk effect heeft het roofgeld op de economie, sociale verhoudingen en machtsverdeling in Somalië?

In deze 30e Globaliseringslezing stellen we ons de vraag hoe de impasse te doorbreken: wie houdt wat in stand en met welk doel? Met Ernst Jan Hogendoorn (hoofd Horn of Africa Programme van de International Crisis Group, Nairobi) en de jonge en door CNN gelauwerde Somalische journalist Kassim Mohammed. Aan de discussie zullen tevens deelnemen kapitein-ter-zee Hans Lodder(commandant van de MS Tromp), Henri L'Honoré Naber (Safer Seas Consultancy en bestuurslid Nederlandse Vereniging van Kapiteins ter Koopvaardij) en Willem-Jan Ausma (advocaat van vijf Somaliërs die eerder dit jaar in Nederland terechtstonden). Moderator: Linda Polman.

Aanvang film: 19.00 uur
Aanvang lezing en debat: 20.30 uur

Met bijdragen van de International Crisis Group, de Nederlandse Marine en de Nederlandse Koopvaardij. Georganiseerd door De Volkskrant, VPRO/Tegenlicht, Uitgeverij Lemniscaat, Radio Nederland Wereldomroep, Sandra Rottenberg en Felix Meritis.

Online partner Felix Meritis:
Reserveren:
+31 (0)20 62 31 311
receptie@felix.meritis.nl