Universiteit Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht

20 oktober 2010

Symposium over geboortebeperking en andere beheersalternatieven Wildbeheer: ingrijpen of natuur haar gang laten gaan

Grote grazers zoals olifanten, paarden, runderen en herten, verhogen de kwaliteit van natuurgebieden. De dieren zijn goed voor het 'beheren' van de vegetatie. In grote wildparken zoals in Afrika is er vaak sprake van een dynamisch evenwicht tussen roofdier, prooidier en vegetatie. In veel kleinere wildgebieden ligt dat anders. Roofdieren die de populatie grazers in toom kunnen houden, ontbreken vaak. Overbevolking kan dan leiden tot ernstige voedseltekorten en uiteindelijk tot sterfte van de grote grazers. Hoe kan in de kleinere wildgebieden een juiste balans gevonden worden? Deze kwestie is het onderwerp van een symposium bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht op dinsdag 26 oktober.

Wildpopulaties: ingrijpen of niet?
Op het symposium 'Managing populations of free-ranging herbivores' zal het beheer van natuurgebieden met grote grazers worden bediscussieerd aan de hand van populatiedynamiek, natuurlijk gedrag en ethiek. Vragen die aan de orde komen zijn: Laten we de natuur in dergelijke kleine natuurgebieden zijn gang gaan? Of moeten beheerders een balans vinden met beheersmaatregelen, zoals gebiedsuitbreiding, verwijderen of verplaatsen van dieren of geboortebeperking?

Sprekers
Henk Bertschinger zal ingaan op wetenschappelijk onderbouwde methoden voor verantwoorde geboortebeperking. Hij onderzocht in Zuidelijk Afrika of onder andere de prikpil een geschikt middel is voor het beheren van populaties grote roofdieren, zoals leeuwen en jachtluipaarden maar ook grote grazers als olifanten. Hij toonde aan dat voortplanting in een populatie effectief kan worden beïnvloed. Bertschinger promoveert op dit onderwerp op 25 oktober. Andere sprekers op het symposium zijn Frans Vera, beheerder Oostvaardersplassen; J. Keulartz, ethicus; Hans Heesterbeek, theoretisch epidemioloog faculteit Diergeneeskunde en J. Kirkpatrick, ervaringsdeskundige.

Bijwonen
Journalisten zijn van harte uitgenodigd bij het symposium op 26 oktober aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden via: m.m.veldman@uu.nl. Locatie: Faculteit Diergeneeskunde, Universiteitskliniek voor Paarden, Yalelaan 118, collegezaal. Om 13.30 uur is de ontvangst. Voertaal is Engels.

Kijk voor het volledige programma op de website.




Universiteit Utrecht