Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
123 Vragen van de heer B.Fokke en de heer J.A. Kleuver (ingekomen 4 oktober 2010
en antwoorden door het college verzonden op 26 oktober 2010)

Afsluiting Gansstraat

De Gansstraat is sinds juli afgesloten, ten behoeve van de bouwactiviteiten op het Ledig Erf. Ondernemingen waaronder, Horecabedrijf 'le Canard Bistrot à Vins', ondervinden hier de negatieve gevolgen van. (Zie AD/UN d.d. 4 oktober 2010) Deze belangrijke fiets- en wandelroute is nu 'onzichtbaar' geworden, waardoor de toestroom van gasten ernstig is verminderd. Minstens zo belangrijk voor de bedrijfsvoering van het horecabedrijf, is de toestroom van gasten vanaf het Ledig Erf, van onder meer het Louis Hartlooper Complex. Voor deze gasten is het bedrijf min of meer onvindbaar geworden.

Eén week voordat de bouwvakvak op 19 juli jl. begon, heeft de Bon Groep de Gansstraat door middel van hekken afgesloten. Tijdens deze zomerperiode hebben er echter geen activiteiten plaatsvonden op het bouwterrein. Ook na de bouwvakvakantie hebben tot op heden niet of nauwelijks activiteiten plaatsgevonden op het bouwterrein.

Dit leidt voor D66 tot de volgende vragen:

1. Bent u op de hoogte van de afsluiting van de Gansstraat?

Ja.


2. Is het college van mening dat deze straat nog langer gesloten dient te worden?

Ja.


3. Zo ja, voor welke periode?

In ieder geval gedurende de periode dat er aan beide zijden van de Gansstraat wordt gebouwd. Voor het in gebruik nemen van de openbare grond is een vergunning afgegeven tot 1 juni 2011. Afhankelijk van de voortgang van de bouw bestaat de mogelijkheid dat deze termijn verlengd wordt. De afsluiting van de Gansstraat is goedgekeurd in het Kernteamoverleg Bereikbaarheid.


4. Zo nee, kunt u aangeven wanneer de Gansstraat weer geopend wordt?

Zie het antwoord op vraag 2.

Meestal wordt er bij werkzaamheden een doorgang voor fietsers vrijgehouden.


5. Waarom is dat in deze situatie niet het geval?

Ook ons college geeft de voorkeur aan het creëren van een doorgang voor verkeer bij bouwplaatsen. De veiligheid moet in dat geval wel gegarandeerd zijn, onder meer door de toegankelijkheid voor het publiek te beperken. Dit volgt onder meer uit de Bouwverordening.

Permanente doorgang

De Gansstraat is onderdeel van de bouwplaats, die zich zowel aan de noordelijke als zuidelijke zijde daarvan bevindt. Het is niet mogelijk om aan beide zijden van de Gansstraat een aparte af te sluiten bouwplaats te creëren. Dit houdt verband met de benodigde werkruimte, aanvoer en ruimte voor kranen en de opslag van bouwmaterialen. Het creëren van een doorgang voor fietsers en voetgangers betekent dat zij zich op de bouwplaats zouden begeven. Dit leidt tot een onaanvaardbaar gevaarlijke situatie.

Tijdelijke doorgang

Er bestaat het beeld dat er op dit moment weinig activiteiten op de bouwplaats plaatsvinden. Er is daarom met de ontwikkelaar gesproken over de mogelijkheid om een tijdelijk een doorgang te creëren. Op dit moment wordt de weg echter al gebruikt door de aannemer voor de aanvoer van materialen, en het transport van uitgegraven en te saneren grond van de ene zijde van de straat naar de andere, en de afvoer daarvan. Bovendien starten op korte termijn de heiwerkzaamheden. Doorkruising van het werk door en aanwezigheid van verkeersdeelnemers zou tot gevaarlijke situaties leiden.

Avond doorgang

Ook de mogelijkheid om 's middags, na afloop van de bouwwerkzaamheden, de weg voor verkeersdeelnemers open te stellen is besproken. Dit zou er echter toe leiden dat de verkeersdeelnemers de bouwplaats betreden. Afsluiting van de delen van de bouwplaats met bouwhekken is niet mogelijk omdat dit uitvoering van de werkzaamheden ernstig zou belemmeren.

Alternatieve routes

Er zijn daarnaast via de Wulpstraat en Krommerijn/Albatrosstraat goede alternatieve routes voor het fietsverkeer en voergangersverkeer. Hiervoor is een bebordingsplan opgesteld, aan de hand waarvan duidelijk wordt aangegeven hoe fietsers en voetgangers de Gansstraat kunnen bereiken. Van een onvindbare Gansstraat is ons inziens geen sprake.


6. Is het alsnog mogelijk de straat te openen voor in ieder geval fietsers en voetgangers?

Zie het antwoord op vraag 5.


7. Is er overleg geweest tussen de gemeente en de ondernemers?

Wij hebben een procesbegeleider aangesteld die als contactpersoon bij de gemeente fungeert voor omwonenden. Voorts hebben wij een wijkbericht over de afsluiting van de gansstraat verspreid.

Daarnaast heeft de ontwikkelaar op 22 juni jl. een informatieavond georganiseerd. Een verslag van deze avond - inclusief de gegevens van de procesbegeleider - zijn aan omwonenden en ondernemers aangeboden. De procesbeleider heeft tot nu toe slechts twee telefoontjes ontvangen, waarvan één van de genoemde Bistrot over de verwijzingen naar zijn onderneming. Het andere telefoontje had betrekking op een buurtbewoner die geen wijkbericht had ontvangen.

Na doorverwijzing naar de aannemer hebben beiden afspraken gemaakt over de aanvullende bewegwijzering ten aanzien van de onderneming. Bovendien wordt de mogelijkheid onderzocht om op korte termijn een spandoek met een routebeschrijving aan de zijde van het Ledig Erf op te hangen voor vier ondernemingen die aangegeven hebben hier behoefte aan te hebben.

Met deze werkwijze kunnen ondernemers en omwonenden makkelijk contact krijgen met de gemeente om antwoord op hun vragen en verzoeken te krijgen.


8. Zo ja, is er overleg geweest over de overlast voor de ondernemers? Welke conclusies zijn daaraan verbonden?

Zie het antwoord op vraag 7.


9. Zo nee, waarom niet?

Zie het antwoord op vraag 7.

---- --