Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 26 oktober 2010

Waar komt het kaasdragerscarillon terug in Alkmaar?

Gemeente verloot VIP-arrangement op de kaasmarkt voor het beste idee

Na lange tijd in de opslag te hebben gelegen is het kaasdragerscarillon in ere hersteld. Het carillon mag weer gezien worden in Alkmaar. Maar op welke plek komt dit carillon te hangen? Dat mogen inwoners van Alkmaar bepalen. De persoon met het winnende idee -dat voldoet aan de gestelde richtlijnen en eisen - ontvangt een VIP-arrangement op de Alkmaarse kaasmarkt voor twee personen.

Historie

Het kaasdragers carillon stamt uit 1969 en hing bij de hoofdingang van het voormalige Landbouwhuis aan de Helderseweg (nu Stadskantoor). Het ontwerp van het carillon is afgeleid van de ruiters van de Waagtoren. In plaats van ruiters zijn vier stellen kaasdragers gebruikt met hun kaasberrie. Zij worden begeleid door twaalf klokken waarop dierfiguren zijn afgebeeld. Het carillon heeft een tijd in de opslag gelegen totdat het gerestaureerd werd. Nu het carillon weer als nieuw is, is het klaar voor een prominente plek in Alkmaar.

Alkmaarders bepalen

Gemeente Alkmaar betrekt graag de inwoners van de stad bij het zoeken naar een geschikte plaats voor het gerestaureerde carillon. Alkmaarders kunnen hun ideeën voor de beste plaats insturen. Hiermee maken ze kans op een VIP-arrangement op de Alkmaarse kaasmarkt zodat ze deze toeristische trekpleister van heel dichtbij kunnen beleven. Dit arrangement houdt in het luiden van de bel van de kaasmarkt, rondleiding over de kaasmarkt en uitleg van de kaasvader over de vele tradities van het kaasdragersgilde in het Waaggebouw.

Voorwaarden

De plaats van het carillon moet wel aan een aantal eisen voldoen. Zo mag het geluid van het carillon niet leiden tot overlast van omwonenden. De plaats moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor publiek en buiten een straal van 100 meter van de Waagtoren of de Grote Sint Laurenskerk zijn. De plaats biedt voldoende ruimte voor het carillon, deze is 3,5 meter hoog en 2,5 meter breed. Kijk voor meer informatie op www.alkmaar.nl.

Idee insturen

Ideeën kunnen tot 1 december 2010 ingestuurd worden naar carillon@alkmaar.nl. Of per post naar: Gemeente Alkmaar, Prijsvraag carillon, Antwoordnummer 58, 1800 VB Alkmaar. Vermeld daarbij duidelijk uw naam, adres en telefoonnummer. De gemeente Alkmaar kiest de winnaar van de prijsvraag, zo nodig via een loting. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.