Ingezonden persbericht


Een innovatief architecturaal project met DuPont(TM) Corian® van schmidt hammer lassen architecten

Brørup Sparekasse krijgt een nieuwe huid:
een nieuwe dynamische look voor een nieuw dynamisch leven

Oktober 2010 - Denemarken kan kennismaken met architecturale innovatie in gevelbouw via het gloednieuwe, dynamische project voor een nieuwe tak van Brørup Sparekasse bank in Fredericia, een ontwerp van schmidt hammer lassen architecten.

Het nieuwe gebouw van Brørup Sparekasse (meer dan 1600 vierkante meter, gevestigd aan het knooppunt van Vejlevej en Vestre Ringvej, ter vervanging van een bestaand kantoorgebouw van twee verdiepingen) onderscheidt zich door een vernieuwende gevelbekleding gemaakt van hightech oppervlaktemateriaal DuPont(TM) Corian® in een geventileerd gevelconcept. Dit impactvolle project is de eerste toepassing van DuPont(TM) Corian® op het gebied van gevelbekleding van gebouwen in Noord-Europa en is wereldwijd een pionierproject.

In het kader van de ontwikkeling van een nieuwe bedrijfsidentiteit en imago wenste Brørup Sparekasse zijn imago in de lokale gemeenschap en onder werknemers te wijzigen en nieuwe klanten aan te trekken. Het management van Brørup Sparekasse nam contact op met schmidt hammer lassen architecten omdat het architectenbureau een internationale reputatie heeft in het creëren van een architectuur die zowel functioneel als uitdagend is. Het bureau is befaamd voor zijn vernieuwend en duurzaam design, voor zijn democratische architecturale benadering en de altijd sterke conceptuele integratie van een gebouw in zijn omgeving.

De bedoeling was om meer te creëren dan een gewone spaarbank. Het project moest de langdurige, hechte relatie weerspiegelen in de streek tussen Brørup Sparekasse, de klanten en de lokale gemeenschap. Het gebouw moest waarden en service verbinden, en zowel esthetisch als functioneel zeer vernieuwend zijn. Het telt drie verdiepingen en heeft een publiek plein aan de oostkant, dat overloopt in het hoofdgebouw en de ingang, waar de gevel naar binnen terugwijkt. De andere kant van het gebouw culmineert in een toegang met overkraging, ontworpen als een dynamische vorm in synergie met de sculpturale expressie van het gebouw. Het vloeiende interieur, dat gericht is op het stadsplein, biedt een uitzicht op de stedelijke tuin met een sterke visuele samenhang tussen de drie verdiepingen. Het interieur vloeit over in het exterieure stadsplein en biedt zicht op de stadstuin.

Een subtiel, rechtlijnig puzzelpatroon­ een soort van Tetris ­ van solide vormen in DuPont(TM) Corian® karakteriseert het gebouw. De buitengevel oogt dynamisch en homogeen en geeft de Brørup Sparekasse een elegante uitstraling in de omgeving.

In het puzzelpatroon zijn vierkante vensters geïntegreerd. Dit maakt de resulterende visuele compositie doorleefder en benadrukt het gebouw als dynamisch sculptuur.

schmidt hammer lassen architecten probeerde in een beginfase dit esthetisch effect te bereiken met conventionele materialen zoals keramische tegels, pleister en aluminium. Het zoeken naar een gevel met een duidelijk homogene look en met panelen van verschillende dimensies leidde tot de bekledingsoplossing met panelen gemaakt van DuPont(TM) Corian®.

"De gevel is gemaakt met panelen van DuPont(TM) Corian® in verschillende maten en vormen, waardoor het effect van een puzzel ontstaat", legt architect Klaus Petersen van schmidt hammer lassen architecten uit. "Vanop afstand bekeken lijkt het gebouw gevat te zijn in een homogene, naadloze huid, hoewel de panelen een zekere afstand van elkaar hebben. Wanneer je dichter bij het gebouw komt, onthult het gebouw zijn compositie: panelen van verschillende groottes en vormen zijn gescheiden door smalle voegen om samen een gigantische puzzel te vormen die doet denken aan een gigantische Tetris. De grootte, geometrie en flow van de panelen rond het gebouw weerspiegelen een precies mathematisch patroon dat de bouwhuid tot leven roept."

De DuPont(TM) Corian® panelen in de geventileerde gevel van het nieuwe Brørup Sparekasse gebouw meten 120 cm x 120 cm vermenigvuldigd met 2 of 3 in een modulair patroon dat de Tetris puzzelstukken creëert.

"We gebruikten de afstand tussen de panelen, noodzakelijk om technische redenen, als een sleutelconcept voor de esthetische aantrekkingskracht van het gebouw. We maakten de voeg tussen de panelen tot het startpunt voor het ontwikkelen van een gevelconcept met een unieke en ongebruikelijk hightech puzzelpatroon. De vensters zijn aanwezig als zwarte vierkanten die de esthetiek van het gebouw nog verder optillen"besluit Klaus Petersen.

"De vraag naar veelzijdige, kwalitatieve materialen voor externe bekleding in de bouwwereld is aanzienlijk geworden, met name door de toenemende populariteit van geventileerde gevels", zegt Helle Jensen, DuPont Building Innovations, area manager van DuPont(TM) Corian® voor Denemarken.

""Mensen zijn dikwijls verbaasd door de veelzijdigheid en de effectiviteit van DuPont(TM) Corian® - oorspronkelijk gecreëerd voor prachtige keuken- en badkamerbladen - in architecturale toepassingen zoals Brørup Sparekasse. Maar in Brørup Sparekasse is DuPont(TM) Corian® opnieuw een van de vele transformaties die de technologische en marketingexpertise van DuPont mogelijk maakt. Dat kan dankzij de creativiteit van architecten en designers zoals schmidt hammer lassen architecten en onze hoog gekwalificeerde partners gespecialiseerd in Corian®-productie. DuPont(TM) Corian® is een kameleonmateriaal dat nog in z'n kinderschoenen staat in termen van mogelijke ontwikkelingen. We geloven dat het bij uitstek geschikt is om van nabij de continue evoluerende behoeften van architectuur en design te volgen" rondt Helle Jensen af.




Ingezonden persbericht