Gemeente Bronckhorst

Biomassa verbrandingsinstallatie in multifunctioneel centrum De Brink in Zelhem

In multifunctioneel centrum De Brink komt, ter vervanging van de huidige CV-installatie, een biomassa verbrandingsinstallatie. Aangezien nu op jaarbasis veel aardgas wordt verstookt, heeft de gemeente in nauw overleg met de exploitant van het pand gekeken naar goedkopere en milieuvriendelijker oplossingen. Uiteindelijk kozen wij voor een combinatie van houtgestookte ketels en het opwaarderen van de bestaande zonnepanelen voor de opwekking van warm water.

Duurzame energie
Bronckhorst is een gemeente met veel bomen. Door het onderhoud aan deze bomen, maar ook door storm, komt jaarlijks veel hout vrij. De biomassa verbrandingsinstallatie zet deze houtsnippers om in energie, waarmee zowel het zwembad als de rest van het gebouw kan worden verwarmd. Jaarlijks komen er voldoende houtsnippers vrij om de installatie mee te stoken. Het milieu wordt gespaard, doordat de uitstoot van CO2 met meer dan 80% wordt gereduceerd. De terugverdientijd van de installatie is ongeveer 8 - 9 jaar. Omdat wij duurzaamheid hoog in het vaandel dragen (bijvoorbeeld ons energiezuinige gemeentehuis en het project plaatsen zonnepanelen op diverse gemeentelijke gebouwen) past dit plan ook helemaal in het plaatje.

Nieuwe ruimte voor installatie
De bestaande CV-ketel staat op de zolder boven het zwembad. Om de nieuwe installatie onder te kunnen brengen moet er een nieuwe technische ruimte achter het zwembad gebouwd worden. Hiervoor wordt het grasveldje achter het zwembad verplaatst.

Hengelo, 26 oktober 2010