Gemeente Utrecht

Labelactie van weesfietsen en fietswrakken Stationsgebied

De gemeente Utrecht is deze week gestart met een grootscheepse labelactie van gestalde fietsen in het Stationsgebied. De gemeente verwacht zo'n 10.000 fietsen in het gebied te voorzien van een blauw label. Na 28 dagen worden de fietsen met een blauw label verwijderd. Deze verwijderactie zal plaatsvinden in de week van 22 november tot en met 27 november. Bij een vorige actie in juni van dit jaar zijn er ruim 1.800 fietsen verwijderd.

Utrecht fietst! En veel ook. Dat is niet alleen gezond voor de fietsers zelf, maar ook beter voor het milieu. Steeds meer Utrechters pakken de fiets naar het station. De gemeente doet er veel aan om te zorgen dat zoveel mogelijk fietsers hun fiets ook netjes kwijt kunnen.

Fietsparkeerbeleid
Fietsklemmen in het Stationsgebied zijn niet bedoeld voor het lang stallen van de fiets. Toch staan er fietsen maandenlang ongebruikt in de klemmen. Daarmee houden zij onnodig parkeerruimte bezet. Ook staan er veel fietsen langere tijd ongebruikt buiten de klem en vormen daarmee vaak een belemmering voor overige gebruikers van het gebied. Om deze reden hanteert de gemeente het beleid dat het verboden is de fiets langer dan 28 dagen aaneengesloten geparkeerd te laten staan in het Stationsgebied. Door deze labelactie wordt duidelijk welke fiets langer dan 28 dagen aaneengesloten geparkeerd staat en zodoende verwijderd mag worden. De uiteindelijke opruimactie zorgt voor meer ruimte voor de dagelijkse gebruiker van de fietsparkeerplaatsen rondom Utrecht Centraal.

Meer informatie over deze actie of andere acties omtrent fietsparkeren in het Stationsgebied, is te vinden op de website www.utrecht.nl/fietsparkeren.