82% van afgestudeerde ingenieurs is aan de slag

26/10/2010 16:27

OP DE BEECK & PARTNERS

Dit blijkt uit een grootschalige enquête bij 540 afgestudeerde ingenieurs gevoerd door

ie-net, het samenwerkingsplatform van de Vlaamse ingenieursverenigingen. Meer dan acht op tien doet in september dat wat hij/zij ambieerde bij aanvang van hun studies: meer dan de helft (52%) van de afgestudeerde ingenieurs is aan de slag in de industrie of dienstensector; 30% wenst verder te studeren of te doctoreren.

Zoektocht begint in april

50% van de jonge ingenieurs startte in april van dit jaar met hun actieve zoektocht naar een job. In juni hadden de meesten hun contract op zak. "Deze resultaten bevestigen dat afstuderende masters actieve, jonge mensen zijn die niet bij de pakken blijven zitten. Ze weten welke richting ze uit willen en maken daar dan ook werk van." zegt Hans Romaen, woordvoerder van ie-net. "Dat dynamische karakter vertaalt zich ook in de kanalen die ze gebruiken bij het zoeken naar hun eerste job. 61% geeft immers aan dat persoonlijke, directe contacten aan de basis van hun contract liggen. 18% wordt zelf gecontacteerd door de werkgever, 16% stuurt spontane sollicitaties, 14% bezoekt een jobbeurs en 13% kwam via een selectiebureau in contact met zijn huidige werkgever."

Keuze voor werkgever is carrièregebonden

De top 3 van redenen waarom jonge ingenieurs voor hun huidige werkgever kiezen, wordt aangevoerd door doorgroeimogelijkheden (49%). Het salaris en de opleidingsmogelijkheden (43%) delen de tweede en derde plaats. "Dit wordt ook bevestigd door onze andere enquêtes. Ingenieurs houden van uitdagingen en streven er voortdurend naar om een hoger functieniveau te bekleden. Eenmaal hun carrière gestart, veranderen ingenieurs gemiddeld om de 2,5 jaar van functie." verklaart Hans Romaen.

Gedreven door erkenning & waardering

De top drie op het gebied van motivatie weerspiegelt het belang dat ingenieurs hechten aan toekomstperspectief. Bijna alle deelnemers aan de enquête - 99% - bevestigen dat ze vooral aangezet worden tot werken door de erkenning & waardering die ze daarvoor krijgen. Ook de ontwikkelingsmogelijkheden binnen het bedrijf scoren zeer hoog: 93%. 88% wordt dan weer gedreven door de doorgroeimogelijkheden die de werkgever hem/haar biedt. De omvang van het salaris en de verantwoordelijkheden die bij de job horen, komen pas op de 4de plaats.

Evenwicht in work/life balance

De startbaanenquête peilt eveneens naar de houding van jonge ingenieurs ten opzichte van een aantal stellingen. Hieruit blijkt dat werk mee naar huis nemen, niet meteen tot de cultuur van jonge ingenieurs behoort: 45% staat hier negatief tegenover, 27% neutraal en 18% positief. "Daarentegen is het maken van overuren slechts bij 8% van de ondervraagden een negatief punt. 37% ervaart dit als positief tot zeer positief en 55% heeft er geen mening over. Dit geeft aan dat jonge ingenieurs duidelijk hun grenzen stellen. Ze gaan volop voor hun job, maar eenmaal thuis geven ze zich ten volle over aan het gezinsleven. Dit streven naar evenwicht komt ook het bedrijfsleven ten goede en zorgt voor een continu en op lange termijn hoger rendement bij de werkgever." besluit Hans Romaen.

OVER DE ENQUETE

De "Startbaanenquête" is een enquête gevoerd door ie-net. Ze werd gevoerd in september 2010 bij ruim 2.000 bio-, burgerlijk en industrieel ingenieurs. 540 enquêtes voldeden aan de kwaliteitscontrole en werden verwerkt in de resultaten.

OVER "ie-net"

ie-net is het samenwerkingsverband van alle ingenieurs in Vlaanderen én van iedereen met een passie voor techniek, technologie en wetenschap. Het initiatief van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) en de Vlaamse IngenieursKamer (VIK) plaatst technologie, techniek en wetenschap op het voorplan. www.ie-net.be

Perscontact

Op de Beeck & Partners - Thérèse van Bellinghen

0475/47.82.33 therese@opdebeeck-partners.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel