Rijksuniversiteit Groningen

Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen / nummer 164 / 26 oktober 2010

Rijksuniversiteit Groningen wederom aan kop met vier Europese onderzoeksbeurzen

De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor het tweede jaar achtereen vier prestigieuze onderzoeksbeurzen van de European Research Council (ERC) binnengehaald. Groningen ligt in deze ronde samen met de Radboud Universiteit Nijmegen op kop bij de Nederlandse universiteiten als het gaat om het hoogste aantal toegekende ERC-beurzen.

De ERC heeft in totaal 580 miljoen euro aan onderzoeksbeurzen (starting grants) toegekend aan 427 jonge toponderzoekers in Europa. Vijfentwintig beurzen zijn voor wetenschappers die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksinstelling, twaalf daarvan gaan naar onderzoekers van universiteiten die verenigd zijn in de samenwerking van Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten (Nijmegen, Wageningen, Twente en Groningen).

De ERC is in 2007 ingesteld door de Europese Unie en heeft als doel vernieuwend wetenschappelijk onderzoek in Europa te bevorderen en Europa aantrekkelijker te maken voor excellente wetenschappers.

Scherpe selectie

Wetenschappers kunnen onderzoeksvoorstellen indienen bij de ERC, die vervolgens de beste voorstellen en wetenschappers selecteert. Deze wetenschappers worden financieel ondersteund bij het opzetten van een onderzoekslijn. Slechts een klein percentage van de duizenden aanvragen wordt uiteindelijk toegekend.

Het budget voor de starting grants is dit jaar met meer dan veertig procent verhoogd en bedraagt nu ruim 580 miljoen euro.

Verdeling

De ERC ontvangt onderzoeksvoorstellen vanuit alle onderzoeksgebieden. Dit jaar ziet de verdeling per gebied er als volgt uit: 45,7 procent op het gebied van 'Physical Sciences and Engineering', 35,8 procent voor 'Life Sciences' en 18,5 procent voor 'Social Sciences and Humanities'.

Van de twaalf beurzen voor de vier Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten zijn er zeven voor 'Physical Sciences and Engineering' en vijf voor 'Social Sciences and Humanities'. Gekeken naar het aantal beurzen per land staat Nederland op een gedeelde vijfde plaats van de in totaal 21 landen.

Krachten bundelen

De vier universiteiten in Noord- en Oost-Nederland hebben bij het begin van het academisch jaar aangekondigd dat ze krachten gaan bundelen om een stimulans te geven aan de kenniseconomie en om zich ook in Europees verband beter te kunnen profileren. De toekenning van de ERC starting grants vormt een goede impuls voor deze samenwerking.




Rijksuniversiteit Groningen