Ingezonden persbericht


Nog geen huurders voor kangoeroewoning Woubrugge
Doelgroep voor corporatie lastig te bereiken

De eerste kangoeroewoning in de Rijnstreek komt in Woubrugge. Daar is de bouw van het nieuwe appartementencomplex de Swarte Swaen in volle gang. De zes huurappartementen blijken razend populair. Voor de kangoeroewoning ligt dat anders, daar meldden zich tot nu toe geen belangstellenden voor.

Moederwoning en buidelwoning
Een kangoeroewoning is een woning waarbij de moederwoning door een tussendeur is verbonden met de buidelwoning. Elke woning heeft zijn eigen voordeur en woon- en slaapkamer, maar via een tussendeur kom je gemakkelijk van de ene naar de andere woning. Zo is zorg geven makkelijk, zonder dat het ten koste gaat van privacy. Bijvoorbeeld een gezin dat zorgt voor opa of oma of ouders waarvan een kind met een beperking nu ook zelfstandig kan wonen.

Niet praten maar bouwen
Een mooi concept vond woningcorporatie Woondiensten Aarwoude en ze besloot er een te bouwen. Directeur-bestuurder Rogier van der Laan legt uit: "Over kangoeroewoningen wordt veel geschreven en gepraat, maar er worden er heel weinig gebouwd. Wij wilden weten of er echt behoefte is aan dit soort woningen en dat weet je pas als je er echt eentje kunt aanbieden. Daarom hebben we besloten er in Woubrugge eentje te bouwen als sociale huurwoning, zodat hij voor elke portemonnee betaalbaar is. "

Populair complex
De corporatie is gestart met werving van huurders voor het complex de Swarte Swaen, waar de kangoeroewoning onderdeel van uitmaakt. De zes 'normale' huurwoningen bleken razend populair, er tekenden een kleine 50 belangstellenden op in. Voor de kangoeroewoning ligt dat anders, daar meldden zich tot nu toe geen kandidaten.

Doelgroep moeilijk te bereiken
Volgens de corporatie is het niet makkelijk om de beoogde doelgroep te bereiken. Van der Laan: " Mantelzorgers hebben hun handen vol aan hun taken en zijn helemaal niet bezig met verhuizen. Ze weten niet dat een kangoeroewoning bestaat en zullen zich er dus ook niet spontaan voor aanmelden. Daarom brengen we dit nieuwe concept nu via de media actief onder de aandacht ". Mochten er zich na deze campagne geen kandidaten gemeld hebben dan is er overigens geen enkel probleem. " Dan metselen we de tussendeur gewoon weer dicht en maken we twee huishoudens alsnog blij met een woning!"

Noot voor de redactie (