Gemeente Utrecht

Bestuurders Europese steden willen ambitieuze Europese regels voor duurzaam goederenvervoer

De Utrechtse wethouder Frits Lintmeijer (Verkeer) heeft vanmiddag een Politiek Manifest over duurzaam stedelijk vrachtvervoer aangeboden aan Vincent Leiner van de Europese Commissie. Met dit manifest willen verschillende Europese steden, waaronder Utrecht, de Europese Commissie aanzetten tot een meer ambitieuze aanpak. Utrecht werkt met de steden Bologna (Italië), Funchal (Portugal), Gdansk (Polen) en Tallinn (Estland) samen aan duurzaam vervoer in CIVITAS MIMOSA, een initiatief dat gesteund wordt door de Europese Commissie.

Deze week vindt in Utrecht het vijfde congres van CIVITAS MIMOSA plaats. Tegelijkertijd is hier een congres van het stedennetwerk EUROCITIES. Het thema van beide congressen is: duurzaam stedelijk vrachtvervoer. Vanmiddag vond een gezamenlijk politiek debat over dit onderwerp plaats in het Utrechts Archief. Na afloop daarvan werd het Politiek Manifest aangeboden aan Vincent Leiner, Policy Officer van de Europese Unie.

Oproep aan Europa
In het manifest stellen de steden dat Europa kan bijdragen aan duurzaam stedelijk vrachtvervoer met ambitieuzere wet- en regelgeving voor voertuigen. Bijvoorbeeld met strengere eisen aan uitlaatgassen en geluidbelasting van voertuigen. En makkelijker toegang tot internationale voertuiggegevens: dat helpt steden bij de handhaving van bijvoorbeeld milieuzones. De steden vragen in het Manifest ook aandacht van de EU voor het transport van goederen uit de winkel naar de consument. Het is volgens de stadsbestuurders denkbaar dat klanten in de toekomst niet meer direct het gekochte artikel mee naar huis nemen. Goederen kunnen dan elders worden opgehaald of op duurzame wijze thuisgebracht (vergelijkbaar met internetaankopen). Zo kan het aantal autoritten naar het stadscentrum worden teruggebracht.

Samenwerking
In het Manifest concluderen de bestuurders van de Europese steden dat vrachtvervoer essentieel is voor de stedelijke economie, maar dat het veel ongewenste effecten zoals geluidbelasting en luchtverontreiniging met zich meebrengt. Stedelijk vrachtvervoer vergt daarom aparte aandacht en een eigen aanpak, naast de bestaande aandacht voor personenvervoer. Omdat vrachtvervoer vaak regionaal of (inter)nationaal plaatsvindt, is onderlinge samenwerking tussen de verschillende overheden heel belangrijk. Net als de samenwerking met vervoerders, (groot)handelaars en winkeliers. Samen kunnen resultaten worden bereikt zoals stedelijke distributiecentra aan de rand van de (binnen)stad om goederenstromen gebundeld de (binnen)stad in te vervoeren.

Zie voor meer informatie over CIVITAS: www.civitas.eu

De tekst van het Politiek Manifest over duurzaam stedelijk vrachtvervoer kunt u vinden via de link.