DAF Trucks Persbericht PACCAR Inc. Gedistribueerd door DAF Trucks N.V.

PACCAR kondigt verbeterde omzet- en winstcijfers derde kwartaal aan

Goede resultaten financiële dienstverlening en onderdelenverkoop

26 oktober 2010, Bellevue, Washington. "PACCAR rapporteerde verbeterde omzetcijfers en nettowinstcijfers over het derde kwartaal van 2010", aldus Mark Pigott, chairman en chief executive officer. "PACCAR's resultaten reflecteren de gunstige gevolgen van wereldwijd hogere verkopen van trucks en onderdelen en verbeterde resultaten van financiële dienstverlening. Het wereldwijde economische herstel zet zich voort en onze klanten profiteren van verhoogde vrachttonnages en hogere bezettingsgraden van hun vloten, wat resulteert in een verhoogde vraag voor PACCAR-producten en -diensten. Ik ben erg trots op onze 16.500 medewerkers die uitstekende resultaten hebben geleverd voor onze aandeelhouders."

"PACCAR's uitstekende balans en operationele cashflow van meer dan $1,1 miljard in 2010 hebben het mogelijk gemaakt om te blijven investeren in het verbeteren van de operationele efficiency en de ontwikkeling van innovatieve producten als de PACCAR MX-dieselmotor. De 12,9 liter PACCAR motor wordt nu geïnstalleerd in ongeveer 20% van de Kenworth en Peterbilt trucks in de Verenigde Staten en Canada. De toonaangevende prestaties en verbruikscijfers verklaren het succes van van PACCAR's MX-motor. Dat succes weerspiegelt ook de transitie van de Noord-Amerikaanse truckmarkt naar 13 liter motoren", merkte Pigott op. "De truckmarkten in de Verenigde Staten en Canada passen zich geleidelijk aan aan de hogere prijzen, die het resultaat zijn van de overgang naar EPA 2010. Het orderniveau in de truckindustrie blijft echter onder het historische niveau. In de Europese truckindustrie is - vergeleken met vorig jaar - het aantal orders toegenomen, dankzij een toenemende vraag naar transport. In E uropa blijft DAF marktaandeel winnen, wat heeft bijgedragen tot verbeterde financiële resultaten."

PACCAR's nettowinst bedroeg in het derde kwartaal van 2010 $119,9 miljoen ($0,33 per verwaterd aandeel), vergeleken met $13 miljoen ($0,04 per verwaterd aandeel) in het derde kwartaal van vorig jaar. De geconsolideerde omzet in het derde kwartaal, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening, bedroeg $2,54 miljard, vergeleken met $2,01 miljard in 2009. De geconsolideerde omzet, inclusief de inkomsten uit financiële dienstverlening over de eerste negen maanden van 2010 bedroeg $7,24 miljard, vergeleken met $5,85 miljard in het vorige jaar. Over de eerste negen maanden van 2010 rapporteerde PACCAR een nettowinst van $287,8 miljoen ($0,79 per verwaterd aandeel), vergeleken met $65,8 miljoen ($0,18 per verwaterd aandeel) in 2009. "PACCAR's financiële sterkte, wereldwijde diversificatie, kwaliteitsproducten en sterke distributienetwerk dragen in belangrijke mate bij aan de verbeterende winsten", aldus Tom Plimpton, PACCAR vice chairman.

Financiële hoogtepunten, derde kwartaal 2010
Kernpunten van de financiële resultaten over het derde kwartaal van 2010 zijn onder andere:
* Geconsolideerde omzet van $2,54 miljard.

* Nettowinst $119,9 miljoen.

* Liquide middelen van $2,37 miljard.

* Cash uit operationele activiteiten ter waarde van $363,3 miljoen.
* Winst vóór belastingen van Financial Services $41,5 miljoen.
* Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling ter hoogte van $59,9 miljoen.
* Investeringen ter waarde van $68,0 miljoen.

Financiële hoogtepunten, eerste negen maanden 2010 Voor de eerste negen maanden van 2010 waren de financiële kernpunten:
* Geconsolideerde omzet van $7,24 miljard.

* Nettowinst $287,8 miljoen.

* Cash uit operationele activiteiten ter waarde van $1,16 miljard.
* Winst vóór belastingen van Financial Services $103,6 miljoen, bij een activawaarde van $7,71 miljard.
* Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling ter hoogte van $173,1 miljoen.
* Investeringen ter waarde van $115,8 miljoen.
* Uitgave van Medium Term Notes (MTN) tot een bedrag van $615 miljoen.

Kwartaaldividend verhoogd
PACCAR's Board of Directors keurde een verhoging goed van 33% van het kwartaaldividend van negen dollarcent ($0,09) naar twaalf dollarcent ($0,12), uit te keren aan de geregistreerde aandeelhouders bij het sluiten van de beurs op 19 november 2010. Over de eerste negen maanden van dit jaar leverden de PACCAR aandelen een aandeelhoudersrendement op van 33,6%. Daarmee overtreft het de S&P 500 Index over de voorgaande periodes van één, drie, vijf en tien jaar.

Wereldwijde truckmarkt
DAF's eersteklas voertuigen zijn in vele Europese landen toonaangevend in de industrie. "Met een marktaandeel van meer dan 20% is DAF Europees marktleider op het gebied van trekkers", aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks N.V. "Tijdens de onlangs gehouden IAA truckshow in Hannover stelde DAF een uitgebreide reeks voertuigtoepassingen tentoon voor inzet in verschillende transportsegmenten als bulk, koel- vriestransport, reiniging en de bouw. In de eerste acht maanden van 2010 behaalde DAF in het segment boven 15 ton een recordmarktaandeel van 15,8%. DAF's middellange termijndoelstelling in het 15-tons segment is 20%. Naar schatting zullen in Europa de verkopen in het segment boven 15 ton uitkomen op 160.000 - 170.000 eenheden. Omdat de Europese economie zich blijft verbeteren, wordt verwacht dat het aantal truckverkopen in 2011 tussen de 200.000 - 220.000 eenheden zal liggen", aldus Schippers.

DAF CF bouwvoertuig

"Naar verwachting zullen de verkopen in de zware klasse in de Verenigde Staten en Canada in 2010 uitkomen op 120.000 tot 130.000 voertuigen, een verbetering van 10-15% ten opzichte van vorig jaar. Dit langzame herstel weerspiegelt de onevenwichtige economie, de hoge werkloosheid, het lage niveau van de markt voor nieuwbouwhuizen en de autoproductie", aldus Dan Sobic, PACCAR executive vice president. "Er zijn een paar bemoedigende economische tekenen. Zo is het vrachttonnage dit jaar toegenomen met zeven procent en wordt de winstgevendheid van onze klanten gunstig beïnvloed door stabiele brandstofprijzen en verbetering van de vrachttarieven. Verwacht wordt dat de markt in 2011 zal groeien tot 160.000 - 180.000 eenheden, dankzij de historisch hoge leeftijd van de vloot en de algemene economische groei. Dit verwachte verkoopniveau ligt nog steeds onder de normale vervangingsvraag van ongeveer 225.000 eenheden", voegde Sobic toe.

PACCAR Parts
De verkopen van PACCAR onderdelen blijven wereldwijd stijgen. Een bescheiden verbetering van de inzet van trucks en een verouderende Noord-Amerikaanse truckvloot genereren hogere niveaus van onderdelenverkoop en dienstverlening. "In Noord-Amerika bereikte de omzet van PACCAR onderdelen dit kwartaal een record", aldus Darrin Siver, PACCAR Parts general manager. "PACCAR loopt voorop op het gebied van onderdelenvoorziening voor trucks, daarbij ondersteund door 13 strategisch gelegen onderdelendistributiecentra over de hele wereld en meer dan 1.900 DAF, Kenworth en Peterbilt dealerlocaties."

Zuid-Amerikaanse 'business opportunities'.
In de afgelopen 40 jaar heeft PACCAR in de landen ten westen van de Andes een aanzienlijk marktaandeel behaald met haar Kenworth voertuigen. "We plannen nu de introductie van DAF voertuigen in Zuid-Amerika, inclusief de bouw van een productiefaciliteit in Brazilië", aldus Bob Christensen, PACCAR executive vice president. "Brazilië is een grote truckmarkt, waar naar verwachting in 2010 zo'n 110.000 tot 120.000 trucks in het zware segment zullen worden verkocht, vergelijkbaar met de markt in de Verenigde Staten en Canada." Om de huidige en toekomstige Kenworth en DAF klanten te ondersteunen, zal in december een nieuw PACCAR Parts distributiecentrum worden geopend in Santiago, Chili. "Deze investeringen zullen in de komende jaren zorgen voor een aanzienlijke verhoging van het aantal verkopen in Zuid-Amerika", voegde Christensen toe.

Financial Services ondernemingen behalen goede resultaten PACCAR Financial Services (PFS) heeft een portfolio van meer dan 134.000 trucks en trailers, met een totale activawaarde van $7,7 miljard. Hierbij inbegrepen is PACCAR Leasing, een toonaangevende full-service truckleasing onderneming in Noord-Amerika en Europa, met een vloot van meer dan 30.000 voertuigen. "Tijdens het derde kwartaal en de eerste negen maanden van 2010 steeg de winst dankzij betere financieringsmarges en verbeterde portfolioprestaties", aldus Ron Armstrong, PACCAR executive vice president. De winst vóór belastingen bedroeg in het derde kwartaal $41,5 miljoen, vergeleken met $18,1 miljoen in het derde kwartaal van vorig jaar. De voorziening voor kredietverliezen verminderde in het derde kwartaal van 2010 naar $13,7 miljoen, tegen $20,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2010. De omzet in het derde kwartaal bedroeg $238,3 miljoen, vergeleken met $252,5 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2009. Over de eerste negen maanden bedroeg de omzet $724 miljoen, vergeleken met $754,9 miljoen tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst vóór belastingen bedroeg $103,6 miljoen, vergeleken met $49 miljoen in 2009.

"PACCAR's sterke balans, aangevuld met haar A+/A1 kredietrating, stellen PFS in staat om op competitieve wijze financiering aan te bieden aan Kenworth, Peterbilt en DAF-dealers en klanten in twintig landen op drie continenten, in een tijd waarin veel andere financieringsmaatschappijen de markt voor transportfinanciering verlaten hebben", aldus Tim Henebry, PACCAR Financial president. "Hogere vrachtvolumes en stijgende vrachttarieven hebben de winstgevendheid van onze klanten verhoogd, wat zorgt voor minder betalingsachterstand en lagere voorzieningen voor kredietverliezen, vergeleken met 2009. En ten opzichte van vorig jaar zijn de prijzen van gebruikte trucks met zo'n 10 - 15% gestegen."

Officiële opening PACCAR Engine Plant- Columbus Mississippi, september 2010

PACCAR motorenfabriek officieel geopend
In september 2010 werd in Columbus, Mississippi, de officiële opening verricht van de PACCAR Engine plant. De plechtigheid werd bijgewoond door Haley Barbour, gouverneur van Mississippi, vertegenwoordigers van centrale en locale overheden en zakelijke en onderwijsrelaties. "De PACCAR Columbus motorenfabriek is één van de technologisch meest geavanceerde fabrieken voor truckdieselmotoren ter wereld", aldus Jim Cardillo, president. "De PACCAR MX-motor werd in juni 2010 geïntroduceerd op de Noord-Amerikaanse markt. Meer dan 2.000 motoren zijn al in de fabriek geassembleerd en geïnstalleerd in zware Kenworth en Peterbilt trucks, waar ze uitstekende prestaties leveren voor onze klanten."

Investeringen, productontwikkeling en onderscheiding In 2010 zal zo'n $175 - $200 miljoen aan kapitaalinvesteringen gedaan worden. De uitgaven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling voor nieuwe producten zullen zo'n $230 - $240 miljoen bedragen. In 2011 zullen naar verwachting meer investeringen in kapitaalgoederen worden gedaan om daarmee uitgebreide productontwikkelingsprogramma's te versnellen. "In 2011 worden investeringen in kapitaalgoederen voorzien van $400 - $500 miljoen. De uitgaven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling worden geschat op $250 - $300 miljoen. Kenworth, Peterbilt en DAF investeren in toonaangevende producten en diensten om onze klanten in staat te stellen winstgevende resultaten te blijven realiseren", aldus George West, PACCAR vice president.

Op de IAA truckshow in Hannover, Duitsland, kondigde DAF Trucks aan dat aan het einde van dit jaar de LF Hybride in productie zal gaan. De start van de productie volgt op een zeer omvangrijke, tweejarige veldtest in het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland van Europa, waarbij de meest uiteenlopende praktijktoepassingen zijn getest in dagelijkse inzet. De LF Hybride zal aanvankelijk leverbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.

DAF LF Hybride

De DAF LF werd recentelijk onderscheiden tot 'Beste import 7,5 tonner van Duitsland'. Deze onderscheiding werd aangeboden door de toonaangevende Duitse uitgever van transporttijdschriften ETM-Verlag en was gebaseerd op 8.000 antwoorden van lezers van hun transportbladen.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van de ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt en DAF. De onderneming ontwikkelt en produceert ook geavanceerde dieselmotoren en is actief op het gebied van financiële dienstverlening, informatietechnologie en de verkoop van onderdelen voor trucks. De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de Nasdaq Stock Market onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.

Dit bericht bevat 'toekomstgerichte' verklaringen zoals bedoeld in de Private Securities Litigation Reform Act. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige verwachtingen van het management en zijn onderhevig aan onzekerheid en veranderende omstandigheden. Werkelijke resultaten kunnen vanwege meerdere factoren afwijken van de in deze verklaringen geschetste resultaten. Meer informatie over deze factoren staan vermeld in PACCAR's gedeponeerde stukken bij de Securities and Exchange Commission.




DAF Trucks