Ingezonden persbericht


Persbericht - Lekkerste bokbier van Nederland - Jopen Johannieter

PERSBERICHT

26 oktober, Haarlem - Jury kiest zwaar Bokbier uit Haarlem als lekkerste.

Jopen Johannieter verkozen tot Lekkerste Bokbier van Nederland.

Haarlem - Voor de eerste keer meedoen met een zwaar Bokbier, aan de verkiezing van het Lekkerste Bokbier van Nederland en meteen winnen, dat overkwam Jopenbier uit Haarlem. Jopen werkt momenteel aan de verbouwing van een kerk in het centrum van Haarlem, om daar de brouwerij te combineren met cafe en restaurant. "Juist in deze hectische tijd vlak voor de opening van onze eigen Jopenkerk, is dit een enorme opsteker", meldt Jopenbier directeur Michel Ordeman.

Zaterdag 23 oktober was het zo ver, de verkiezing van het lekkerste Bokbier van Nederland. Maar liefst 130 proevers uit alle delen van het land waren afgereisd naar de Heineken Brouwerij in Den Bosch, voor alweer de 10e editie van deze mega blindproeverij. Er waren 41 bockbieren door de brouwers ingezonden en deze werden onderverdeeld in standaard bokken en zware bokken.

De Johannieter bevat 9% alcohol en heeft een volle krachtige smaak. In het Bokbier proeven de juryleden smaken als kruidigheid, krachtig vol en chocolade. "Een eigenwijs en karaktervol bier", is het oordeel. De Jopen Johannieter is een bijzonder soort Bokbier namelijk een Weizen Starkbok. "Deze bierstijl wordt in Nederland zelden gebrouwen en komt uit Zuid Duitsland", weet Ordeman. De smaak heeft iets fruitigs veroorzaakt door de gebruikte tarwe (denk aan weizen) en een krachtige gebrande bitterheid. De bitterheid komt door het roosteren van de tarwemout waardoor chocoladeachtige smaken ontstaan.

De Johannieter is vernoemd naar de Orde van de Johannieters die het Sint Jans Klooster gesticht hebben in de Jansstraat in Haarlem. In dit klooster brouwden ze vroeger bier voor hun gasten en voor eigen gebruik. In dit kloostercomplex is momenteel het Noord Hollands Archief gehuisvest, waar de originele recepten van het Jopen Hoppenbier en Jopen Koyt zijn terug gevonden.

Op de foto overhandigd voorzitter van de ABT Hans Glandorf de 1e prijs aan Michel Ordeman van de Jopenbier uit Haarlem

Meer informatie over het Lekkerste Bokbier via www.lekkerstebockbier.nl
---



Ingezonden persbericht