Ingezonden persbericht


Linkse hobby trekt 35000 bezoekers
Kunstproject Allerzielen Alom creëert nieuwe levendige cultuur rondom dood

Allerzielen Alom bestaat vijf jaar. In 2005 droomde kunstenaar Ida van der Lee ervan dat begraafplaatsen in Nederland rond Allerzielen levendige en mooie ontmoetingsplekken zouden worden. Een plek waar verhalen, herinneringen en gevoelens over de doden gedeeld worden. Inmiddels is het al zover. In vijf jaar tijd kwamen er al 35000 bezoekers. De initiatieven op begraafplaatsen zijn niet meer te tellen. Het is een traditie geworden om rond Allerzielen aandacht te besteden aan onze doden. Allerzielen Alom wordt een kenniscentrum en leverancier van rituele kunstvormen.

Allerzielen Alom is een inspiratiebron voor drie kunstinstellingen in Brabant, voor grote uitvaartbedrijven als Yarden, Dela en De Nieuwe Ooster, voor uitvaartondernemers en ritueelbegeleiders in Leiden, Apeldoorn, Bergen, Velsen en Vlaardingen en voor zorginstellingen in Baarn en Biezenmortel. Zelfs kerken gaan overstag en de vijver in het Vondelpark wordt omgetoverd tot ritueel landschap Je treft er verlichte gastvrije plekken aan maar niet altijd is er sprake van kwaliteit. Soms is het teveel een evenement of een expositie. Vaak gaat het niet verder dan theelichtjes met muziek en gedichten. Er wordt gedacht 'dat kunnen we zelf, kunstenaars zijn niet nodig' maar ze beseffen niet dat het ten koste gaat van de verbeeldingskracht. Kunst is de motor van de verbeelding en geeft toegang tot het mysterie van de dood.

Allerzielen Alom heeft een specifiek gedachtegoed en een groot aanbod van rituele kunstvormen ontwikkeld. Zoals: het 'Tijdkantoor' waar tijd wordt uitgedeeld. Tijd als geschenk voor de levenden. Bij een film van 'breiende vrouwen kun je ook aanschuiven, de draad oppakken en mee breien. Het 'Namen zingen bij de vuurcirkel' is een krachtig ritueel. De klank van een naam gaat in rook op, een transcendente werking. Het zijn rituele kunstwerken die ontsproten aan autonome en experimentele geesten die opgeleid zijn binnen Allerzielen Alom o.l.v. Ida van der Lee. Dus geen clichés met eikenblaadjes en zonsondergangen, maar frisse authentieke uitgangspunten. Dat verrast mensen, daardoor openen ze zich ineens. Kunst onthuld zo ware emoties.

Zonder deze rituele kunstvormen is het al gauw meer van hetzelfde. Gedichten voorlezen en een concert is beheersbaar en betaalbaar maar het nodigt niet uit tot het vertellen van eigen verhalen. Mensen blijven opgesloten en eenzaam met hun doden. Allerzielen Alom geeft juist wel handvatten om hier uitdrukking aan te geven. En dan niet in termen van verlies en gemis, maar verhalen die gaan over herinneringen, inspiratie en ideeën van de overledenen. Het gaat over duurzaamheid, over menselijk sociaal erfgoed dat wordt gerecycled. De toegevoegde waarde van de kunst en kunstenaars is de enorme creativiteit die zo vreselijk ontbreekt in rouw- en begrafenisrituelen. Die zijn over het algemeen ingehouden en vormeloos.

Dit jaar organiseert Allerzielen Alom zelf geen vieringen. Wel zijn er organisatoren, regisseurs en kunstenaars opgeleid die een viering organiseren of kunstwerken tonen op de diverse locaties. Er zijn kunstvormen te zien in Bergen, Velsen, Baarn en de Chassekerk in Amsterdam. Allerzielen Alom gaat zich meer als kenniscentrum profileren. Zij wil inspireren en ervaringen bundelen en delen. De kunst als laboratorium voor nieuwe cultuur rond de dood waarin voor iedereen een rol is weggelegd.

De nieuwe publicatie 'De muze van het herdenken, vijf jaar Allerzielen Alom', maakt zichtbaar hoe kunst het traditionele katholieke Allerzielenfeest in een seculiere samenleving betekenis geeft. Bijdragen van de Radboud Universiteit, Dirk van Weelden en Ida van der Lee. Te bestellen bij info@allerzielenalom.nl