Nederlandse Vereniging van Journalisten

NVJ wil gesprek met Sanoma

dinsdag 26 oktober 2010 | De NVJ praat hoogstwaarschijnlijk begin volgende week met Sanoma over de herziene regeling omtrent het gebruik van opdrachtmateriaal van freelancers. Deze week zal de juridische afdeling van de NVJ de freelanceleden een brief sturen met de consequenties van wel of niet reageren op het contract van Sanoma.

In de herziene regeling geeft de freelancer onder andere toestemming voor een exclusiviteittermijn van 9 maanden, internationale herplaatsing, het hergebruik van in het verleden ingekocht materiaal en bij gebruik door derden mag er niet op onredelijke gronden worden geweigerd. `Sanoma probeert via deze eenzijdige algemene voorwaarden de auteursrechten naar zich toe te trekken, terwijl die natuurlijk bij de maker behoren te liggen,' zegt freelancesecretaris Patrick Holleman.

Afgelopen week ontving de NVJ veel reacties van verontruste freelanceleden. Ook is er een levendige discussie ontstaan in de groep Sectie Freelance van http://community.villamedia.nl/ De NVJ attendeert haar leden op het feit dat niet reageren voor 1 december automatisch betekent dat zij akkoord gaan met het contract. De juridische afdeling zal zo spoedig mogelijk een brief sturen waarin de gevolgen van de regeling worden verklaard.

In het gesprek met Sanoma wil de NVJ allereerst om opheldering vragen. Op basis van dat gesprek zal ze zich op vervolgstappen beraden. Op langere termijn wil de NVJ verder praten hoe er wel een fare share aan de maker kan worden geregeld op het moment dat er winst wordt gemaakt.