Ingezonden persbericht


NJR

PERSBERICHT
Utrecht, 26 oktober 2010

Zwetsprijs voor Stef Blok
Jargonbrigade beoordeeld taalgebruik politici

Na het debat rondom de Regeringsverklaring riep de Jargonbrigade van NJR Stef Blok (VVD) uit tot grootste zwetser van de Tweede Kamer. Emile Roemer (SP) werd beloond met de Klare Taalprijs. De jonge brigadiers reiken deze prijs jaarlijks uit aan de politicus die zijn of haar boodschap het duidelijkst kan verwoorden, niet verzandt in onbegrijpelijk jargon of om de hete brei heen draait. De inmiddels gevreesde zwetsprijs is bestemd voor de politicus die op deze punten het slechtst scoort.

Voor de zevende keer nam de Jargonbrigade vandaag plaats op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Met kladblokken in de hand wisten de brigadiers aardig wat uitspraken te noteren. Zo werd er gesproken over 'assimilatie-contrast' en 'gecommitteerde partijen'. Over het algemeen zagen de jongeren echter een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren.

Aan het eind van de avond maakten de brigadiers de balans op. "De VVD-fractievoorzitter heeft de Zwetsprijs dubbel en dwars verdiend", verklaarde Jargonbrigadier Ariska Bosch (17). Met zijn liefde voor afkortingen, oubollige uitdrukkingen, monotone manier van spreken en ontwijkende antwoorden was het moeilijk hem te volgen. "Jij-bakken, uitverdieneffecten..misschien duidelijk voor Blok, maar ons zei het niet zoveel."

SP-voorman Emile Roemer wist daarentegen een ingewikkeld debat begrijpelijk te maken. De Jargonbrigade complimenteerde hem om zijn gebruik van heldere opsommingen, humor en goede non-verbale communicatie. Djarno (18): "Zo weet hij een levendig en duidelijk verhaal neer te zetten."

Zwetsprijs
De Jargonbrigade benadrukt dat de prijs gezien moet worden als een aanmoedigingsprijs. Hiermee wil NJR de politiek toegankelijker maken voor jongeren en politici stimuleren om begrijpelijke taal te spreken. De brigadiers hebben geen politieke voorkeur en letten alleen op het taalgebruik. Ze hopen dat hun aanwezigheid in de Kamer politici bewust maakt van hun taalgebruik en leidt tot een helder debat.

NJR
NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren.

Kijk ook op www.njr.nl

Noot voor redactie,