Belgische Federale Overheid

ontwikkelingssamenwerking)

Nederland - België: wie is kampioen? (debat ontwikkelingssamenwerking)

Datum: 06 september 2010

Op woensdag 27 oktober 2010 organiseren 11.11.11, Coprogram, VLIR-UOS en VVOB in samenwerking met MO*, BTC en DGD een debat over de Nederlandse en Belgische ontwikkelingssamenwerking. Nederland - België: wie is kampioen?, een debat over de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse en Belgische hulp, maar ook vooral over de te leren lessen. Schoppen we de bal in doel?

Schoppen we met onze ontwikkelingssamenwerking de bal in het doel? Het Nederlandse parlement stond erover op z'n kop, in België lijkt haast niemand de match te volgen. Een raad van wijzen ging na of de Nederlandse ontwikkelingshulp ook echt helpt, deelde een paar gele kaarten uit, maar gaf ook vernieuwend tactisch advies. De vorige ministers van Ontwikkelingssamenwerking trachtten te scoren met ingrijpende hervormingsagenda's, maar belandden vroegtijdig op de bank door de val van de regering. Ondanks het feit dat het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking in beide landen nog groot is, toont opinieonderzoek aan dat de bevolking het spel steeds meer in vraag stelt.

Voormiddag: paneldebat
Welke tactiek volgen beide landen en wie kopt binnen? Wat kunnen de ploegen van elkaar leren? Moeten we sleutelen aan de spelregels en hoe verzekeren we een enthousiast publiek? Scheidsrechter van dienst Gie Goris (hoofdredacteur MO*) legt de vragen voor aan twee deskundige teams:

Voor Nederland: Maarten Brouwer, ambassadeur voor ontwikkelingssamenwerking (DGIS), René Grotenhuis, directeur CORDAID, Paul Hoebink, bijzonder hoogleraar ontwikkelingssamenwerking aan het Centrum voor Internationale Ontwikkelingsvraagstukken (Radboud Universiteit Nijmegen).

Voor België: Peter Moors, directeur-generaal Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD), Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris 11.11.11, Robrecht Renard, directeur Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (Universiteit Antwerpen).

Namiddag: 3 interactieve sessies
In de namiddag gaan we tijdens drie interactieve sessies dieper in op een aantal aspecten van ontwikkelingssamenwerking en de vergelijking tussen Nederland en België. Een spreker uit beide landen geeft telkens de voorzet waarna we met de aanwezigen in debat gaan. De sessies zijn bedoeld om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Op het einde van de namiddag leggen we de conclusies uit de drie sessies samen en maken we de eindscore op.

(Mede)financiering van ngo's door de overheid: vrijbrief of leiband? Kunnen ngo's nog in de hand bijten die hen voedt? Wanneer komt de autonomie van de ngo's in gevaar? Hoe ver kan en mag de overheid gaan in het opleggen van voorwaarden?

Coherentie tussen ontwikkelingshulp en andere beleidsdomeinen: geven we of nemen we?
Houden andere beleidsdomeinen rekening met de impact voor de ontwikkeling in het Zuiden? Hoe verzoenen we de nationale belangen met die van het Zuiden? Moeten we ijveren voor een groot ontwikkelingsbudget, of eerder voor een ontwikkelingsvriendelijk handelsbeleid?

Draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking: wie wordt er beter van? Geloven de beleidsmakers in het belang van draagvlak in het Noorden voor ontwikkeling in het Zuiden? Hoe meten we of onze initiatieven werkelijk bijdragen aan een groter draagvlak? En hoe werkt gedragsverandering precies?

Voor wie: beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt. Waar en wanneer: in Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel op woensdag 27 oktober 2010, van 9u30 tot 16u30.
Inschrijven: deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig. www.vvob.be/vvob/?q=nl-be

www.vvob.be/ontwikkelingsdebatten