Cultuurfonds eert Ferdinand Grapperhaus met uitgave over mecenaat

30/09/2010 13:06

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

PERSUITNODIGING: Boekpresentatie 'Mecenaat en fiscus' op 27 oktober 2010

Amsterdam, 30 september 2010. Op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds verschijnt bij uitgeverij Kluwer een boek over de band tussen kunst, cultuur en fiscaliteit. Deze uitgave over een actueel thema is een eerbetoon aan Ferdinand Grapperhaus, die in mei 2010 overleed. De presentatie van het boek Mecenaat en fiscus vindt plaats op woensdag 27 oktober om 18.00 uur in Amsterdam.

Het idee voor het boekje komt van Ferdinand Grapperhaus, fiscalist en oud-staatssecretaris van Financiën. De basis vormde een lezing die hij in 2000 gaf voor het Cultuurfonds. Door zijn plotselinge overlijden in het voorjaar van 2010 kon hij geen uitvoering meer geven aan zijn voornemen om deze rede samen met Sigrid Hemels te actualiseren. Hemels, hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft het project voortgezet in overleg met de familie van Grapperhaus en in samenwerking met het Cultuurfonds en Kluwer.

Mecenaat en fiscus

Mecenaat en fiscus gaat in op de eeuwenoude band tussen kunst, cultuur en fiscaliteit. Onder mecenaat wordt verstaan: het belangeloos schenken aan kunst en cultuur. Het mecenaat wordt hierbij besproken in het licht van de fiscale faciliteiten die de Nederlandse overheid de mecenas op dit moment biedt. Onder andere het belang van de giftenaftrek komt in het boek aan bod. Grapperhaus en Hemels betogen dat, juist in deze economisch moeilijke tijd, het mecenaat van grote betekenis is en dat de overheid hierbij een belangrijke rol speelt.

Boekpresentatie op 27 oktober

Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, overhandigt op woensdag 27 oktober het eerste exemplaar van Mecenaat en fiscus aan de zoon van Grapperhaus, Ferdinand Grapperhaus jr. Tijdens deze bijeenkomst wordt het mecenaat in zijn breedheid belicht door onder andere Taco Morelisse (CEO Kluwer Nederland), Haig Balian (directeur Artis) en Sigrid Hemels. De boekpresentatie vindt plaats van 18.00 tot 20.15 uur in de Koningszaal van Natura Artis Magistra in Amsterdam. U bent van harte welkom.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland met financiële bijdragen, prijzen en beurzen. Jaarlijks worden ruim 3.500 projecten ondersteund op het terrein van Podiumkunsten, Beeldende kunst, Geschiedenis en letteren, Monumentenzorg en Natuurbehoud. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is daarvoor afhankelijk van fondsenwerving en ondersteuning vanuit het private kapitaal. Om dit mogelijk te maken is het Cultuurfonds actief als intermediair voor het mecenaat en als partner voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.





http://www.cultuurfonds.nl