Aankondiging uitreiken Socratesprijs beste debater Regeringsverklaring

20/10/2010 16:32

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Op woensdag 27 oktober aanstaande reikt het Nederlands Debat Instituut de jaarlijkse Socratesprijs uit aan de beste debater van het debat over de Regeringsverklaring. De uitreiking vindt plaats aan het einde van de dag (tijdens de schorsing van het debat) in Nieuwspoort te Den Haag.

De afgelopen jaren is de prijs uitgereikt na afloop van de Algemene Politieke Beschouwingen. Met het uitblijven van deze beschouwingen in september heeft het instituut besloten de uitreiking te koppelen aan het debat over de Regeringsverklaring. Eerdere winnaars van de Socratesprijs waren Femke Halsema (2008) en Alexander Pechtold (2009).

Doel van de prijs en jurycriteria

Met het uitreiken van de Socratesprijs vragen de initiatiefnemers (Nederlands Debat Instituut en Universiteit Leiden) aandacht voor het maatschappelijk belang van kwalitatief goede parlementaire debatten. Alle deelnemende fractieleiders en de minister-president worden door de jury beoordeeld aan de hand van een drietal debatcriteria:


1. Duidelijkheid van visie, standpunten en argumentatie: het helder overbrengen van de boodschap van de partij.


2. Kwaliteit van interactie: het in staat zijn om onderbouwd duidelijk te maken waar de eigen visie afwijkt van die van anderen en waarom.


3. Regievoering: het vermogen om het debat te sturen in de gewenste richting en het domineren van de inhoud.

De spanning stijgt!

Het debat over de Regeringsverklaring belooft om meerdere redenen interessant te worden. Het is voor Mark Rutte zijn eerste debat als minister-president. Zijn optreden zal in belangrijke mate bijdragen aan de meningsvorming van het publiek over het nieuwe kabinet. Voor de helft van de fractieleiders is dit hun eerste optreden tijdens een groot parlementair debat met veel media-aandacht. Emiel Roemer, Job Cohen, Stef Blok, Sybrand van Haersma Buma en Kees van der Staaij kruisen namens hun fractie de verbale degens met de andere fractievoorzitters. Maar ook voor Geert Wilders en André Rouvoet is het een bijzondere aangelegenheid. Geert Wilders spreekt voor het eerst als 'gedoger' van het nieuwe kabinet en André Rouvoet moet omschakelen van minister naar oppositielid. Met name naar de invulling van de nieuwe rol van Geert Wilders kijken velen met interesse uit.

Jury Socratesprijs

De jury van de Socratesprijs bestaat uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (docent en onderzoeker Taalbeheersing en Journalistiek Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer/debatleider Nederlands Debat Instituut). De juryleden volgen het debat zowel live in de Tweede Kamer als via internet / TV vanuit het kantoor van het debatinstituut in Hilversum.

Het Nederlands Debat Instituut heeft een jarenlange traditie van het beoordelen van parlementaire debatten. Het instituut publiceert regelmatig over de kwaliteit van het politieke debat in ons land en treedt op voor radio en televisie met analyses. Eerder dit jaar was het debatinstituut verantwoordelijk voor het concept en de voorbereiding van het RTL/BNR verkiezingsdebat in Theater Carré.

http://www.debatinstituut.nl