Vrije Universiteit Amsterdam

Herwinning, convergentie en documentatie van talen


* Startdatum: 27-10-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Recovery, Convergence and Documentation of Languages


* Spreker: V. Zaytsev


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het onderzoek van Vadim Zaytsevis richtte zich op de ontwikkeling, het herstel en het onderhoud van programmeertalen. Er bestaan instrumenten die gebruikt kunnen worden om de taal in de vorm van een formele grammatica te verbeteren, te verifiëren, aan te passen of te herstructureren. Ook zijn er instrumenten die programmatuurartefacten, zoals taaldocumenten, automatisch uit een dergelijke grammatica kunnen generen. Zaytsev verbeterde de hedendaagse instrumenten, breidde ze uit en verdiepte ze om nieuwe benaderingen en methodologieën te ontwikkelen.

De herwinning van een grammatica wordt gedaan met behulp van zogenaamde "grammaticale onttrekkers" -- speciale programma's die grammatica's kunnen afleiden van bestaande programmatuurartefacten met ingebouwde taalkennis. Zaytsev beschrijft een aantal complexe onttrekkers. Grammaticale convergentie is een nieuwe techniek voor het afleiden van de relatie tussen twee of meer talen, dit wordt voor het eerst gepresenteerd. Deze methode is één van de weinige die op natuurlijke wijze in staat zijn een aantal grammatica's tegelijkertijd te behandelen.

Zaytsev maakte veel gebruik van taalstandaarden, onder andere als een bron voor de onttrekkers of voor het documenteren van onze domeingerichte talen. Om efficiënt gebruik te kunnen maken van deze taaldocumentatie, onderzocht hij hoe deze in elkaar zitten. Hiervoor analyseerde Zaytsev tientallen taalstandaarden, met het datamodel als resultaat. Hiermee is het mogelijk om een document op semiautomatische wijze te verbeteren, te verifiëren, aan te passen of te herstructureren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam