Gemeente Haren

Alle Harense Jubileumpostzegels op één velletje

Haren 850

26/10/2010

Op woensdag 27 oktober wordt voor de elfde maal een velletje met jubileumpostzegels in het kader van Haren 850 uitgebracht. Het velletje bevat alle tien zegels, die eerder in dit jaar zijn uitgebracht.

De presentatie van dit bijzondere velletje vindt om 10.00 uur plaats in het Centrum van de Philatelisten Vereniging Groningen aan de Emmastraat 5 in Helpman. De Harener Ernst Flentge, bestuurslid van deze 95-jarige vereniging, koopt het eerste velletje. De vereniging telt zo'n 550 leden uit de drie noordelijke provincies. Het `uitstapje' naar buurtgemeente Groningen acht de Stuurgroep 850 jaar Thuis in Haren gerechtvaardigd: tot 31 december 1914 behoorde Helpman tot het rechtsgebied van de gemeente Haren. De Philatelisten Vereniging Groningen verwierf haar Centrum aan de Emmastraat in 1982.

Jubileumzegels

De Stuurgroep heeft in januari van dit jaar haar eerste postzegel van de maand uitgebracht. Elke volgende maand verscheen een nieuw velletje jubileumzegels. Gedurende dit jaar werden achtereenvolgens de Bartholomeuskerk in Noordlaren, schaatsers op het Paterswoldsemeer, de Chinese tuin in de Hortus Haren, de Harener dorpstoren, een Canadese tank op de Rijksstraatweg in de aprildagen 1945, het clubhuis van de Noord Nederlandse Golf- en Countryclub te Glimmen, de Trekpaardenkeuring te Onnen, molen De Hoop in Haren, het clubhuis van VW DTP aan het Paterswoldsemeer en het hunebed te Noordlaren.

Negen van de tien foto's voor de Harener postzegels werden gemaakt door Jan Buwalda. Het ontwerp van de zegels is van Jeannette Ensing. De grafisch vormgeefster ontwierp destijds ook het logo van de gemeente Haren, waarin de molen en de dorpstoren zijn verwerkt. Beide Harense elementen kregen ook een plekje op de Stater, de herdenkingspenning die werd geslagen ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van Haren.

Compleet

Met de verschijning van dit elfde velletje is de serie compleet. De oplage van deze `eindejaarszegel' bestaat uit 700 velletjes à 10 zegels. De zegels, die natuurlijk ook als frankeerzegels gebruikt kunnen worden, zijn vanaf 1 november te koop bij de boekhandels Boomker Boeken + en Bruna in Haren. De zegels behouden hun waarde.

Terre des Hommes

Een velletje van 10 zegels à 44 cent kost EUR 5,-. De 'winst' is bestemd voor het Terre des Hommes-doel dat in het kader van 850 jaar Thuis in Haren is geadopteerd. Het gaat om de uitbreiding van een school in Goa in West-India. Voor meer informatie over dit project verwijzen wij u graag door naar de site van Haren 850: http://www.haren850.nl/haren_d1.html. Op de site http://www.haren850.nl/ is ook andere informatie over de postzegels, de Stater en tal van andere activiteiten in het kader van Haren 850 jaar te vinden.