Gemeente Bergen op Zoom


27 oktober herdenking bevrijding Bergen op Zoom

Woensdag 27 oktober wordt herdacht dat Bergen op Zoom in 1944 bevrijd is door de 4e Canadese pantserdivisie.

Op die dag organiseert de Gemeente Bergen op Zoom op vier plaatsen een herdenkingsplechtigheid waarbij kransen of bloemen kunnen worden gelegd.

Het programma voor woensdag 27 oktober is als volgt (kleine tijdswijzigingen voorbehouden):

10.00 uur Kranslegging op de Canadese Begraafplaats aan de Ruytershoveweg

10.20 uur Kranslegging op de Britse Begraafplaats aan de Ruytershoveweg

10.45 uur Kranslegging bij het Bevrijdingsmonument aan de Arnoldus Asselbergsstraat

11.15 uur Kranslegging bij het Verzetsmonument en Herdenkingsmonument in de Thaliatuin

Namens het Gemeentebestuur worden kransen gelegd door loco-burgemeester A.F.J.M.Linssen.

Na de kransleggingen bij het Verzetsmonument en Herdenkingsmonument in de Thaliatuin wordt een korte toespraak gehouden. Aansluitend worden de aanwezigen uitgenodigd om de herdenkingen af te sluiten met een kopje koffie of thee in de foyer van Stadsschouwburg De Maagd. Voor personen die minder mobiel zijn, rijdt een bus die de herdenkingsplaatsen aandoet. Voor nadere informatie hierover kunt u bellen met dhr. H.Stumpel, tel. 0164- 277768.

Herdenking door Maple Leaf

Omdat zij de ochtenduren verhinderd zijn, herdenkt de reenactment groep MAPLE LEAF het 66e jaar van de bevrijding 's-middags om 16.30 uur op de Canadese begraafplaats, met het voorlezen van de Ode of Remembrance, het spelen van de last post en het Canadese volkslied, enkele gedichten en een kranslegging.

MAPLE LEAF houdt ook nog een korte ceremonie om 17.15 uur bij de Lincolnbrug aan de Buitenvest.

Folder fietsroute en boekje begraafplaatsen

Dit jaar is ter gelegenheid van de landelijke viering van 65 jaar bevrijding in mei 2010, een folder verschenen met fietsroutes langs de bevrijdings- en oorlogsrelicten uit de tweede wereldoorlog. Ook is dit jaar een boekje verschenen met informatie over de Britse en Canadese Oorlogsbegraafplaatsen in Bergen op Zoom. De fietsroutes zijn door het jaar tegen betaling verkrijgbaar bij de VVV in de kortemeestraat.

Ter gelegenheid van de 66e herdenking van de bevrijding van Bergen op Zoom kunnen de fietsroute èn het boekje over de oorlogsbegraafplaatsen alleen op 26 en 27 oktober èn zolang de voorraad strekt, gratis meegenomen worden bij de balie van het stadskantoor en bij de VVV.