Hoogheemraadschap Delfland



Stijgende tarieven voor droge voeten en schoon water

Belastingbetalers in Delfland krijgen in 2011 wederom te maken met een stijging van de waterschapsbelasting. Om te zorgen voor een veilig en leefbare omgeving heeft Delfland de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan maatregelen om de kans op wateroverlast te verkleinen en de toenemende hoeveelheid afvalwater te zuiveren. Deze investeringen moeten de komende jaren met belastinggeld worden terugbetaald.

Stijgende tarieven voor droge voeten en schoon water De investeringen van de afgelopen jaren hebben positief effect gehad. Gelukkig is er in dit gebied nauwelijks nog sprake van wateroverlast. Het watersysteem is in de basis op orde. Desondanks blijft Delfland door toenemende druk op ruimte en klimaatsveranderingen voor grote uitdagingen staan. We werken onverminderd door aan het ophogen en versterken van kades. Delfland neemt maatregelen om de waterkwaliteit op orde te houden en pakt in de polders de meest nijpende knelpunten aan door een aantal waterbergingen aan te leggen. Waterbeheer in dit laaggelegen en dichtbebouwde gebied is kostbaar. Dit alles zorgt ervoor dat bewoners in Delfland in vergelijking met andere waterschappen het meest aan waterschapsbelasting betaald. Delfland blijft de komende jaren investeren in droge voeten, schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken. De veiligheid van de inwoners staat, nu en in de toekomst, uiteraard voorop.

Een tariefstijging is nooit goed nieuws voor de belastingbetaler en juist wanneer het economisch wat minder gaat komt dit slecht uit. Delfland is zich daarvan bewust. Daarom doet Delfland er alles aan om de tarieven niet verder te laten stijgen dan vorig jaar is vastgesteld.

Het waterschap bezuinigt fors en maakt strenge keuzes in de maatregelen die het neemt voor droge voeten, schoon water, gezuiverd afvalwater en sterke dijken: 'wat doen we wel en wat doen we niet'. Delfland beperkt de investeringen de komende vier jaar met gemiddeld 55 miljoen euro per jaar in plaats van 95 miljoen euro. Dit is mogelijk door investeringen over meer jaren uit te smeren en projecten slimmer en goedkoper uit te voeren. Bovendien werkt Delfland toe naar een structurele besparing van 18 miljoen euro op jaarbasis. Het aantal arbeidsplaatsen wordt verminderd met 100 tot 120 fte.

Voorlopige tarieven 2011

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft een voorlopig besluit genomen over de belastingtarieven van 2011. Een stijging van de waterschapsbelasting is helaas onvermijdelijk. De tarieven worden tijdens de verenigde vergadering van 25 november 2010 definitief vastgesteld.

Het tarief voor de watersysteemheffing stijgt met 8,5% en de zuiveringsheffing met 10%. In onderstaande tabel staan de voorlopige (totale) belastingtarieven van 2011 ten opzichte van 2010.
Voorlopig totaal belastingtarief 2010 en 2011

Zie het origineel

De hoogte van de aanslag wordt vastgesteld aan de hand van de belastingtarieven van Delfland en de persoonlijke situatie. De belastingtarieven verschillen per groep. Delfland heeft het heffen en innen van deze belastingen overgedragen aan de Regionale Belasting Groep.

Enkele voorbeelden:

* Een alleenwonende met een koopwoning met een WOZ-waarde van 250.000 euro gaat in 2011 232 euro betalen. Dit is 17 euro meer dan in 2010. Veilig wonen en zuivering van het afvalwater (van onder andere toilet, douche, vaatwasser en wasmachine) kost dan 0,63 euro per dag.

* Een gezin met twee kinderen met een koopwoning met een WOZ-waarde van 250.000 euro gaat in 2011 389 euro betalen. Dit is 30 euro meer dan in 2010. Veilig wonen en zuivering van het afvalwater kost dan
1,06 euro per dag.

* Een gezin met twee kinderen met een huurwoning gaat in 2011 341,44 euro betalen. Dit is 26,35 euro meer dan in 2010. Veilig wonen en zuivering van het afvalwater kost dan 0,93 euro per dag.
* In 2011 gaat een alleenwonende met een huurwoning 184 euro betalen. Dit is 13 euro meer dan in 2010. Veilig wonen en zuivering van het afvalwater kost dan 0,50 euro per dag.

* In 2011 gaat een eigenaar van onbebouwde grond van 25 hectare 3.687 euro betalen. Dit bedrag is 255 euro meer dan in 2010.

Mensen met een inkomen op bijstandsniveau of lager kunnen kwijtschelding aanvragen, zodra zij de aanslag ontvangen.