Gemeente Maastricht

Overlegorgaan Sport van start

www.overlegorgaansport.nl gelanceerd

27 oktober 2010

Het Overlegorgaan Sport start haar werkzaamheden in Maastricht. Het college van burgemeester en wethouders stemde in met de oprichting van het overlegorgaan, dat de komende twee jaar naast de reeds bestaande sportraad gaat functioneren. Het Overlegorgaan Sport levert gevraagd en ongevraagd advies over sportgerelateerde thema's. Vanuit hun achterban (binnensportverenigingen, buitensportverenigingen, welzijnsorganisaties & kinderopvang, commerciële sportaanbieders & sportevenementen, onderwijsinstellingen, ongeorganiseerde sport en gehandicaptensport) adviseert het orgaan vooral over onderwerpen die dagelijks spelen bij sporters en sportverenigingen. Ter ondersteuning in haar werkzaamheden lanceert het Overlegorgaan Sport vandaag de website www.overlegorgaansport.nl.

Het Overlegorgaan Sport vormt een schakel tussen de gemeente Maastricht en sportgerelateerde organisaties. Dit betekent dat het Overlegorgaan een rol heeft als adviesorgaan voor het college van burgemeester en wethouders maar ook een platform vormt voor deze organisaties.

Er zal bijvoorbeeld advies worden gevraagd in verband met de vitalisering van de verenigingen, voor het opstellen van een normenkader waar verenigingen aan moeten voldoen. Daarnaast heeft het Overlegorgaan Sport door de bundeling van krachten een eigen probleemoplossend vermogen en adviseert zelf over onderwerpen die in het 'veld' spelen.

De bezetting van het overlegorgaan sport ziet er als volgt uit:

Naam Aandachtsgebied
Bèr Mahovic (voorzitter)
Voorzitter RKSV Leonidas-Wolder Buitensportverenigingen Mike Broers (secretariaat)
Atalanta Sports Commerciële sportaanbieder/sportevenementen Derk van Gestel
Organisator Recreatiesport Maastricht Heuvelland Ongeorganiseerde sport Maurice Goes
Docent lichamelijke opvoeding & sectievoorzitter Porta Mosana Onderwijs Frank Rademakers
Voorzitter SCM-Boxing Binnensportverenigingen

In 2009 kwam bij de gemeente, onder andere door het ontbreken van een maatschappelijk middenveld voor sport, het verzoek naar meer communicatie en interactie tussen het sportveld en de gemeente. Na een aantal workshops bleek behoefte te zijn aan een adviesorgaan dat meer vanuit de vraag van het veld gaat adviseren.

Het Overlegorgaan Sport functioneert de komende twee jaar naast de Sportraad. De Sportraad geeft advies over het sportbeleid op strategisch niveau, terwijl het Overlegorgaan Sport vanuit haar achterban advies levert op tactisch-operationeel niveau.

Over twee jaar volgt een evaluatie waarin de huidige opzet en relatie tussen Sportraad en Overlegorgaan Sport wordt besproken. Daarna moet een besluit worden genomen over de voortgang. Op dat moment wordt bekeken of de beide organen gescheiden of als een gecombineerd orgaan verder gaan.