46 procent meer auto-inbraken in herfst door langere nacht

27/10/2010 10:26

Carglass BV

46 procent meer auto-inbraken in herfst door langere nacht

Laptop meest populair bij auto-inbrekers

In de herfst worden er dagelijks gemiddeld 46 procent meer gevallen van auto-inbraakschade gemeld dan in de zomer. Dat blijkt uit de schadecijfers van autoruitspecialist Carglass. Tijdens de winter is het aantal meldingen 35 procent hoger. In de herfst en winter is het na het ingaan van de wintertijd langer donker, waardoor inbrekers meer tijd hebben om toe te slaan. Daarnaast is volgens de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit het aantal autokrakers op dit moment groter dan ooit. De laptop is het meest populair bij auto-inbrekers, gevolgd door tassen of jassen en losse navigatieapparatuur.

Langer donker & meer inbrekers

In 2009 werden er in ons land volgens de landelijke politiecijfers 100.363 auto-inbraken gepleegd, waarvan het grootste deel dus in de herfst en in de winter. Dit komt voornamelijk doordat een gemiddelde zomerdag 16,4 lichturen telt, terwijl een winterse dag gemiddeld slechts 9,2 lichturen heeft. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigencriminaliteit (Stavc) zijn er bovendien de laatste jaren steeds meer inbrekers actief. Waren het enkele jaren geleden vooral de verslaafde veelplegers die auto's openbraken, tegenwoordig zijn er jeugdbendes en dadergroepen uit Midden- en Oost-Europa bijgekomen.

Niets erin, niets eruit

Volgens Carglass is vooral elektronica, zoals laptops, navigatieapparatuur en dvd-schermen, populair bij het dievengilde. Om inbraken te voorkomen waarschuwen Carglass en de Stavc daarom automobilisten om waardevolle spullen altijd mee te nemen uit de auto en het voertuig in het zicht te parkeren.

Meestal rechtervoorruit

Met de start van de herfst en de wintertijd in het vooruitzicht is Carglass goed voorbereid op het inbraakseizoen. Extra medewerkers van het glasherstelbedrijf staan in de herfst- en wintermaanden klaar om automobilisten die slachtoffer zijn geworden van een auto-inbraak zo snel mogelijk te kunnen helpen, zelfs in de nachtelijke uren. Daarnaast heeft Carglass ook extra rechtervoorruiten op voorraad, omdat deze ruit het meest door inbrekers gebruikt wordt om de auto binnen te dringen.





http://www.carglass.nl