Gemeente Rotterdam

gordelweg voltooid met innovatief asfalt

27 oktober 2010 | Gemeentewerken | persbericht

Innovatief asfalt

De `noordelijke randweg' is na zes jaar een feit. Als laatste onderdeel is de herinrichting van de Gordelweg en Kanaalweg klaar. Bijzonder asfalt zorgt voor een CO2-reductie tussen de 15% en 25%. Wethouder Alexandra van Huffelen opende dinsdag 26 oktober de weg. Vanaf 15 november 2010 is de weg volledig open voor het verkeer. De hoofdrijbaan van klinkers op de Gordelweg en de Kanaalweg is vervangen door twee rijbanen van asfalt met een middenberm. Het riool in de parallelweg is vervangen en van de kruising Gordelweg/Vroesenlaan/Noorderbocht is een rotonde gemaakt. Verbetering van het groen, de openbare verlichting, fiets- en voetpaden zorgen er voor dat de Gordelweg en de Kanaalweg aantrekkelijker en veiliger zijn.

Gemeentewerken Rotterdam start proef met lagetemperatuurasfalt Wethouder Van Huffelen (duurzaamheid, binnenstad en buitenruimte) gaf het startsein voor het aanbrengen van het lage temperatuur asfalt. Hiermee loopt gemeente Rotterdam voorop als het gaat om de aanpak van CO2 reductie. Wanneer lage temperatuur asfalt op grote schaal in Nederland wordt ingezet, kunnen de asfaltindustrie en hun opdrachtgevers in één klap 30% energie besparen en 25% CO2 reduceren.

Onderzoek
In opdracht van Agentschap NL doen Gemeentewerken Rotterdam, de Universiteit Twente, bouwbedrijf Dura Vermeer, M+P raadgevende ingenieurs, en onderzoeksbureau Intron onderzoek naar de effecten op het milieu bij de productie, het aanbrengen en het gebruik van het asfalt.
Rondom de asfalteringswerkzaamheden op 25, 26 en 27 oktober, waarbij twee proefvakken (totaal oppervlak 4.245 m2) worden aangelegd, vinden metingen plaats.