Belgische Federale Overheid


Steven Vanackere zit 9de Associatieraad EU-Jordanië voor

Datum: 26 oktober 2010

Vandaag heeft Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere, in naam van Hoge Vertegenwoordigster Catherine Ashton, de 9de bijeenkomst van de EU-Jordanië Associatieraad voorgezeten. De EU was ook vertegenwoordigd door Commissaris Stefan Füle. De Jordaanse delegatie werd geleid door Minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh.

Tijdens deze bijeenkomst werden de onderhandelingen over een Nieuw Actieplan (2010/2015) afgerond. Minister Vanackere feliciteerde zijn Jordaanse collega met dit succes: Jordanië is hiermee de eerste euro-mediterraanse partner met wie een politiek akkoord wordt bereikt over een Nieuw Actieplan en biedt zodoende een positief model voor andere partners. Het Actieplan behelst zowel het verdiepen van economische en handelsrelaties, meer samenwerking op het gebied van energie en transport, als versterkte politieke samenwerking en bevordering van politieke hervormingen, inbegrepen op het vlak van de vrijheid van meningsuiting en vereniging en van vrouwenrechten.

Tijdens de informele politieke dialoog kwamen de Unie voor de Middellandse Zee, het vredesproces in het Midden Oosten en de situatie in Iran, Irak en Syrië aan bod. Steven Vanackere uitte de waardering van de Europese Unie voor de cruciale rol die Jordanië speelt in de bevordering van de stabiliteit in de regio.