Gemeente Helmond


Nachtwinkel mogelijk aan Marktstraat 23

Door een ontheffing van het college van burgemeester en wethouders mag een nachtwinkel aan Marktstraat 23 op werkdagen open zijn tot 3.00 uur.

Het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft op 19 oktober een ontheffing verleend voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23 in Helmond. Het college heeft deze ontheffing verleend op basis van de Winkeltijdenwet. Door de ontheffing mag de winkel op werkdagen open zijn tot 3.00 uur.

Dezelfde sluitingstijd als horeca

Voor de nachtwinkel geldt van maandag tot en met zaterdag dezelfde sluitingstijd als bij horecabedrijven: 3.00 uur. Op zondag mag de nachtwinkel niet open zijn, met uitzondering van koopzondagen.

Geen alcoholverkoop na 22.00 uur

Na 22.00 uur mag er in de nachtwinkel geen alcohol verkocht worden. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat, met name horecabezoekers, na die tijd naar de nachtwinkel gaan om drank te kopen, met mogelijk overlast tot gevolg.

Toetsing

Winkels in Helmond mogen (op werkdagen) open zijn van 6.00 tot 22.00 uur. Ondernemers kunnen een ontheffing aanvragen om ook open te mogen zijn na 22.00 uur met een nachtwinkel. Deze aanvraag wordt door de gemeente getoetst op een aantal criteria. Zo kan de ontheffing worden geweigerd als de woon- en leefsituatie voor omwonenden of de openbare orde nadelig wordt beïnvloed. Ook mag de opening van de winkel niet leiden tot verkeersonveilige situaties of parkeeroverlast.

Voldoet aan criteria

Gemeente Helmond heeft de ontheffingsaanvraag voor een nachtwinkel aan de Marktstraat 23 getoetst. Deze aanvraag voldoet aan de criteria. De woon- en leefsituatie voor omwonenden en de openbare orde worden niet ontoelaatbaar nadelig beïnvloed: de Marktstraat is al een straat waar meerdere winkels en horecagelegenheden gevestigd zijn. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig in de straat zelf en door de nabijheid van de parkeerplaatsen op het Ameideplein. Door de verkoop van alcohol na 22.00 uur niet toe te staan, wordt verder voorkomen dat hierdoor mogelijk overlast ontstaat.