VVV Groningen


2010-10-27 - In de Noorderlicht fotogalerie in Groningen zijn tot en met 21 november twee nieuwe exposities te zien: Kop der Veur en Fantastische Fotografie.

Kop der Veur is het resultaat van de Post Middendorp fotografieopdracht 2009 met als thema `Gronings Vuur'. De provincie Groningen verstrekt deze opdracht tweejaarlijks met als doel de geschiedschrijving van de provincie ook visueel vast te leggen. De expositie toont foto's van Jan-Dirk van der Burg (1978). Met Kop der Veur laat hij Groningers zien die van Appingedam tot Zuurdijk bezig zijn met politiek in al haar verschijningen. Daarbij vormen de gebeurtenissen rondom de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar het zwaartepunt van de serie.

Als onderdeel van het landelijke project `Fantastische Fotografie' zijn er in Noorderlicht foto's te zien van Pieter Henket (1979). De laatste jaren richt Henket zich in toenemende mate op portretfotografie. Zijn iconische foto voor het eerste album van popfenomeen Lady Gaga is recent opgenomen in de American Woman tentoonstelling in the Metropolitan Museum in New York. Hij publiceert voor bladen zoals Wallpaper, Harpers Bazaar, Esquire, New York Times, der Stern, het Parool, Opzij en London Times.

www.noorderlicht.com