Galerie Realisme21 toont naaktportret van Albert Heijn

27/10/2010 11:25

Bureau A tot Z

Gedurende de Affordable Art Fair op het terrein van de Westergasfabriek te Amsterdam presenteert Galerie Realisme21 haar nieuwe collectie figuratieve kunst in het Paviljoen van KunstENhuis. Een van de meest in het oogspringende doeken is een naaktportret van Nederlands bekendste grootgrutter Albert Heijn.

De Amsterdamse galerie richt zich op figuratieve schilderkunst van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zo vertegenwoordigt Realisme21 het werk van onder anderen Peter Klashorst, Ben Kamili, Andre Krigar, Jurgen Leippert, Ernst Voss en Corinna Weiner.

Voor haar verkoopexpositie in KunstENhuis heeft Realisme21 ook de Duitse kunstenaar Sigurd Wendland gevraagd enkele werken te tonen. Galeriehouder Harry J. Kraaij kwam in het Berlijnse atelier van de kunstenaar tot zijn stomme verbazing een naaktportret tegen van Albert Heijn uit 1990.

Sigurd Wendland, gespecialiseerd in het weergeven van portretten en naakten, schilderde de supermarkteigenaar aan het begin van de jaren negentig. Albert Heijn was in die tijd mede-eigenaar van een galerie voor erotische kunst, 'De Drie Gratiën', in het Spiegelkwartier te Amsterdam. Door Wendlands specialisme kwamen de twee met elkaar in contact en werd de kunstenaar gevraagd te exposeren in de galerie te Amsterdam.

Wendland stelde vervolgens voor van Albert Heijn een naaktportret te maken. De ondernemer stemde toe en zat vervolgens model in zijn huis aan de Prins Hendriklaan te Amsterdam. Wendland plaatste zijn model zittend op een stoel aan de keukentafel, slechts gekleed in een losgeknoopt overhemd en een stropdas. Het ongedwongen portret krijgt daardoor een buitengewoon erotische lading. Het schilderij is nog te bezichtigen tot aanstaande zondag.

Realisme21, mobile gallery for contemporary art, heeft geen vaste toonzaal voor haar kunstwerken, maar opereert altijd vanaf tijdelijke locaties. Dit keer is de galerie neergestreken in het KunstENhuis op het terrein van de Westergasfabriek. De verkoopexpositie opent vandaag, 27 oktober, om 16.30 uur en duurt tot en met zondag 31 oktober (zie voor de openingstijden www.kunstenhuis.com).

KunstENhuis bevindt zich aan de Polonceaukade 28 te Amsterdam.

Parkeren is mogelijk in parkeergarage Westersluis (Q-Park) aan de Haarlemmerweg.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.