Politie Amsterdam-Amstelland

Straatrover Groeneveen aangehouden

Een 17-jarige jongen is dinsdag 26 oktober aangehouden op verdenking van een gewapende straatroof op Groeneveen. Daarbij werd een 19-jarige vrouw eind augustus 's nachts onder bedreiging van een vuurwapen beroofd terwijl zij van de metro naar haar huis liep.

Spullen van straatroof in zijn huis
De identiteit van de verdachte is achterhaald nadat zijn foto's werden getoond in het TV-programma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland. Bij een onderzoek in de woning van de verdachte werden spullen aangetroffen die afkomstig zijn van de bewuste straatroof. De verdachte jongen wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter commissaris.

Ter Plaatse
De aanhouding zal woensdagavond 27 oktober ook genoemd worden in de jubileumuitzending van Ter Plaatse, dit regionale opsporingsprogramma bestaat deze week tien jaar. Met grote regelmaat komen er tips binnen van kijkers van Ter Plaatse die vervolgens leiden tot het vaststellen van de identiteit van verdachten. Daarna worden verdachten opgespoord en aangehouden. » Meer over de jubileumuitzending van Ter Plaatse.

Hieronder een gedeelte van de tekst over de straatroof die in het opsporingsprogramma Ter Plaatse op 20 oktober is gebruikt.

Vrouw beroofd in Amsterdam Zuidoost
In Amsterdam-Zuidoost is een 19-jarige vrouw beroofd toen ze van de metro naar haar huis liep. Vlakbij haar woning kreeg ze te maken met een man die haar met een vuurwapen bedreigde. Het slachtoffer moest met lede ogen toezien hoe de man met haar tas verdween.

We gaan terug naar woensdagnacht 25 augustus. Rond één uur komt de 19-jarige vrouw met de metro aan op station Ganzenhoef en loopt naar de flat Groeneveen. Ze loopt in feite in het verlengde van het metrotracé. Op een gegeven moment merkt de vrouw dat er een man langzaam achter haar fietst. Hij rijdt net zo hard als zij loopt; stapvoets dus.

Aangekomen bij haar woning wil de vrouw de sleutels uit haar tas pakken en op dat moment komt hij naar haar toe en zet een vuurwapen tegen haar hoofd. Hij zegt daarbij op luide toon: "geef me jouw shit, geef me jouw shit!" En dat is straattaal dat ze alle spullen af moet geven die ze bij zich draagt Het slachtoffer probeert de man af te leiden en gooit haar mobiele telefoon achter hem neer. Zij doet dat in de hoop dat hij zich omdraait om die telefoon op te pakken en zij snel haar woning binnen kan glippen.

Dat doet de man niet, hij blijft dat vuurwapen op haar gezicht gedrukt houden en hij rukt allereerst haar tas van haar schouder De vrouw stribbelt niet tegen. Haar belager heeft immers een vuurwapen. Op enig moment heeft hij dus de tas in handen, dan pas draait hij zich om, om de telefoon op de rapen. Dan stapt hij op zijn fiets en rijdt weg in de richting van Ganzenpoort. Van de verdachte zijn beelden.


____________________