Technische Universiteit Eindhoven

Bot maken in het laboratorium

Geplaatst: 27 oktober, 2010

Onderzoekers van de TU Eindhoven zijn er voor het eerst in geslaagd om gecontroleerd botgroei te laten plaatsvinden in het laboratorium en dit proces gedetailleerd in beeld te brengen. De resultaten verschijnen in de decembereditie van het wetenschappelijke tijdschrift Nature Materials.

Nico Sommerdijk. Foto: Bart van Overbeeke.

Botgroei
Bot bestaat uit collageenvezels (bindweefsel), met daarin het mineraal calciumfosfaat, in de vorm van nanokristallen. Het team van dr. Nico Sommerdijk (faculteit Scheikundige Technologie), dat bestaat uit onderzoekers van de TU/e en de University of Illinois, wist de groei van calciumfosfaat in collageen, zoals die ook plaats vindt in ons lichaam, na te doen in het laboratorium.

Mal
Het werd lang gedacht dat het collageen alleen een mal is voor het calciumfosfaat, en dat de botvorming wordt gestuurd door speciale biomoleculen. Maar de beelden die de onderzoekers maakten, laten zien dat de collageenvezels zelf de groei van het mineraal controleren, en daarmee dus de botgroei stuurt. De biomoleculen blijken een andere rol te hebben in het proces: ze houden het calciumfosfaat in oplossing totdat de mineraalgroei begint. Op YouTube staat een animatiefilmpje dat het proces uitlegt.

Ingevroren
Het team maakte beelden van dit proces met een zeer bijzondere elektronenmicroscoop, de cryoTitan. Deze stelt de onderzoekers in staat monsters te bekijken die zeer snel ingevroren zijn, waardoor een proces stil wordt gezet en in stapjes kan worden bekeken. De cryoTitan heeft een extreem hoge resolutie; hij kan zelfs individuele atomen onderscheiden.

Nieuwe implantaten
Een Italiaans onderzoeksinstituut (ISTEC) is al begonnen nieuwe botimplantaten te ontwikkelen, met de kennis die Sommerdijk en zijn post-doc Fabio Nudelman hebben opgedaan. De groep van Sommerdijk zet deze stap richting productie bewust zelf niet: "Op gebied van botgroei hebben we de grote stappen gezet. Maar het gaat ons om begrijpen, niet om produceren."

Nieuwe richting
De nieuwe kennis over botgroei heeft de deur geopend naar een nieuw onderzoeksgebied voor de groep van Sommerdijk. Hij heeft goede hoop om met dezelfde principes allerlei nanomaterialen te kunnen maken. Sommerdijk en Nudelman beginnen met magnetiet, een magnetisch materiaal dat als biomarker of in data-opslag gebruikt kan worden. Maar de ambitie reikt nog verder. Sommerdijk: "Ik ben er ernstig van overtuigd dat we met deze principes van alles kunnen maken." Hij is dan ook enthousiast over het nieuwe onderzoeksgebied. "De biomimetische vorming van magnetische materialen is een nieuw gebied, dat nog helemaal open ligt."

NWO
Sommerdijk kreeg begin dit jaar een Vici-subsidie toegekend van NWO (de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). De Vici-subsidies zijn voor wetenschappers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen. De subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro over vijf jaar. In 2003 kreeg Sommerdijk ook al een Vidi-subsidie van NWO.

Nature Materials
Het artikel over de resultaten staat vanaf 24 oktober online op de website van Nature Materials, en zal in de decembereditie staan van dit tijdschrift.