Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 oktober 2010

Michiel van der Klis krijgt TOP-subsidie voor zwartegaten-onderzoek

Gepubliceerd op 27 oktober 2010

Prof. dr. Michiel van der Klis van de Universiteit van Amsterdam heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een TOP-subsidie (TOP-GO) ontvangen. Hij krijgt de subsidie voor zijn project Signalen van Einstein's zwaartekracht. Projecten met gebiedsoverstijgende wetenschap van excellente kwaliteit komen in aanmerking voor de TOP-subsidie. NWO stelde veertien miljoen euro beschikbaar voor negentien onderzoeksvoorstellen. In totaal waren er 123 ingediende onderzoeksvoorstellen. De subsidie is maximaal 750.000 euro.

Bij zwarte gaten en neutronensterren is de zwaartekracht zo sterk dat unieke relativistische verschijnselen verwacht worden. Michiel van der Klis richt zich met zijn onderzoeksproject op onverklaarde signalen die van vlak bij zwarte gaten en neutronensterren worden uitgezonden in de vorm van röntgenstraling. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze signalen ontstaan doordat de sterke zwaartekracht vreemde vormen van baanbeweging opwekt. Doel van het onderzoek is om de precieze aard van de signalen te achterhalen, en ze te gebruiken om Einstein's algemene relativiteitstheorie en de materie in neutronensterren te bestuderen.

Over de TOP-subsidie

De TOP-GO subsidieronde was een pilot van NWO samen met ZonMw. Het doel was om de uitvoerbaarheid en meerwaarde van een gebiedsoverstijgende vrije competitie te verkennen. Een tweede doel was om te zien of de onderzoeksvoorstellen in zo'n competitie tot hun recht komen. De opzet is geslaagd: meer dan driekwart van alle aanvragen bevindt zich op het grensvlak van disciplines, en de meeste betrokkenen zijn positief over de mogelijkheid gebiedsoverstijgend te beoordelen. De stuurgroep was lovend over de vooraanstaande positie die NWO hiermee wereldwijd inneemt. Vooralsnog was de TOP-GO competitie eenmalig; wel wordt gekeken naar de mogelijkheden van een vervolg.

Verwijzingen

Meer over de TOP-subsidie
Bron: UvA Persvoorlichting
|