Politie Hollands Midden

Katwijk - Aantal verkopers daadwerkelijk van energiebedrijf

Katwijk, 27-10-2010 o De politie stuurde op dinsdag 26 oktober het bericht dat zij meldingen had gekregen van bewoners over een verdachte situatie. Verkopers aan de deur zouden zeggen namens een energiebedrijf te komen. Een aantal van deze verkopers blijkt inderdaad namens het energiebedrijf te komen, zij hebben kleding van het energiebedrijf aan. Personen die niet de kleding van het energiebedrijf dragen, maar wel zeggen voor het bedrijf te werken, zijn waarschijnlijk oplichters die met een babbeltruc woningen proberen binnen te komen.

Vraag legitimatiebewijs Het is dus belangrijk goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer de gegevens. Dieven komen in alle vormen en gedaantes en dragen soms keurige pakken. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht als u even naar binnen loopt om iets te halen. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest.

Hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt? Laat nooit onbekenden binnen! Doe niet zomaar open voor onbekende personen maar kijk goed wie er voor de deur staat. Laat de deur dicht en kijk (indien mogelijk) door de deurspion of raam. Wanneer u toch de deur open wilt doen, hou dan de ketting of de kierstandhouder erop. Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag meteropnemers en reparateurs naar hun legitimatie en identiteitsbewijs en controleer deze goed. Schrijf de gegevens eventueel op. Vertel direct dat u met het bedrijf of de instelling zult bellen en doe dit ook echt. Kijk in het telefoonboek voor het nummer. Sluit de deur terwijl u belt. Wilt u iemand ergens mee helpen, laat ze dan buiten staan en sluit de buitendeur terwijl u haalt wat u wilt geven (een pen, een glas water of het alarmeren van een hulpdienst bijvoorbeeld).