Bijna 3 miljoen euro voor virtuele training hulpverleners

27/10/2010 14:27

Agentschap NL

De Maatschappelijke Innovatie Agenda Veiligheid (MIA-V) roept ondernemers op om innovatieve projecten in te dienen, zodat professionele hulpverleners, zoals politie, brandweer of ambulancepersoneel, eenvoudig virtueel kunnen trainen en meer trainingen kunnen volgen om zich voor te bereiden op adequaat en gezamenlijk optreden. Dit kunnen optredens zijn op verschillende terreinen, zoals preventie, opsporing en vervolging van criminaliteit of rampenbestrijding. Voor deze oproep is in totaal 2,85 miljoen euro beschikbaar.

SBIR Simulatie en serious gaming

De MIA-V maakt voor deze oproep gebruik van het SBIR-principe (Small Business Innovation Research) van Agentschap NL. De ondernemers met de beste voorstellen krijgen maximaal 40.000 euro om de haalbaarheid van hun idee te onderzoeken. Na de haalbaarheidsonderzoeken volgt een tweede beoordelingsronde, waarna de beste voorstellen de opdracht krijgen om hun virtuele training en bijbehorend platform te ontwikkelen.

Voor grootschalige incidenten moeten hulpverleners goed getraind zijn. Innovatie kan uitkomst bieden, aldus Hans Versnel (hoofd Afdeling Operationele Voorbereiding en Bijstandteams bij de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding): Stel dat je met een brandweerauto door de stad rijdt, dan krijg je via de boordcomputer de vraag hoe je in het gebouw aan jouw rechterhand een incident zou bestrijden. Zo ben je continu bezig om jouw kennis bij te spijkeren. Dat is een mooie aanvulling op de basiskennis van vakmensen.

Projectvoorstellen kunnen tot en 17.00 uur op donderdag 2 december 2010 worden ingediend bij Agentschap NL. Meer informatie is te vinden op www.agentschapnl.nl/sbir/oproepen.

De MIA-V roept tegelijkertijd ook ondernemers op om innovatieve projecten in te dienen die de fysieke bescherming en belasting van de individuele hulpverlener verbeteren. Voor meer informatie zie www.agentschapnl.nl/sbir/oproepen.

Maatschappelijke Innovatie Agenda Veiligheid

MIA-V is een samenwerkingsverband van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie én Veiligheid en Justitie. De SBIR Simulatie en serious gaming is een initiatief van de MIA-V. Agentschap NL voert deze SBIR uit.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.agentschapnl.nl/sbir/oproepen