Gemeente Breda

Breda neemt maatregelen om parkeerexploitatie rond te krijgen

Het Bredase college van B&W stelt de gemeenteraad voor om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de exploitatie van het gemeentelijk parkeerbedrijf binnen enkele jaren weer kostendekkend is.

Het gaat daarbij om beperking van de kosten van bedrijfsvoering door onder meer het instellen van één centrale meldkamer voor alle parkeergarages en vermindering van uren voor parkeercontrole, in combinatie met een verhoging van de tarieven voor garageabonnementen en parkeervergunningen.
Om het voornemen uit het coalitieakkoord âwinkels dicht, parkeermeters dichtâ uit te voeren, stelt het college voor om in een aantal inloopstraten van de binnenstad en Ginneken gratis parkeren na sluitingstijd mogelijk te maken.

Wethouder Wilbert Willems: âDoor de economische recessie zijn de parkeerinkomsten de afgelopen twee jaar sterk teruggelopen en sluit de begroting van het parkeerbedrijf met een flink tekort. Om de begroting sluitend te krijgen zijn volgend jaar maatregelen nodig die een bedrag van bijna 9 ton opleveren. Dat willen we bereiken door te besparen op de bedrijfsvoering van het parkeerbedrijf en door een beperkte verhoging van de prijs van abonnementen en parkeervergunningen.â

De belangrijkste maatregel in de bedrijfsvoering is invoering van âsturing op afstandâ van de parkeergarages vanuit één centrale meldkamer in de Chasséparking. Dit betekent dat er geen personeel meer in de andere garages aanwezig is en dat de bestaande loges daar dicht gaan. Garageklanten krijgen dan met een druk op een knop direct verbinding met de meldkamer en kunnen van daaruit geholpen worden. Een andere maatregel in de bedrijfsvoering is vermindering van het aantal uren dat nodig is voor parkeerhandhaving. Dat kan onder meer doordat het parkeren in een aantal inloopstraten na 18.00 uur gratis wordt en daar dan geen parkeercontrole meer nodig is.
Na deze besparingen op de bedrijfsvoering resteert nog een exploitatietekort van bijna vier ton. Dat bedrag moet er komen door enkele prijsstijgingen. De abonnementen in parkeergarages worden duurder en daarnaast gaan de kosten van parkeervergunningen met 10% omhoog.
De overige tarieven voor parkeren op straat en in de parkeergarages blijven hetzelfde als in 2010.

Verder is gekeken hoe het voornemen uit het coalitieakkoord âwinkels dicht, parkeermeters dichtâ het beste uitgevoerd kan worden. Een viertal scenarioâs is beschreven in een ânotitie parkeerexploitatieâ. Het college stelt voor om na afweging van voor- en nadelen te kiezen voor het scenario gratis parkeren na winkelsluitingstijd in een aantal âinloopstratenâ in Breda. Daarmee worden bedoeld de Boschsstraat, Nieuwe Haagdijk, Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat, Ginnekenweg, Van Coothplein, Ginnekenmarkt, Wilheminastraat en Viandenlaan. De notitie met de vier scenarioâs en cijfers van de exploitatie van het parkeerbedrijf komt op
4 november aan de orde in de raadscommissie Ruimte.

Breda, 27 oktober 2010

Te downloaden:

* parkeerexploitatie.pdf

* notitie parkeerexploitatie definitief 20-10-10 (2).pdf
* tariefvergelijking 2010-2011_v5.xlsx

Zie het origineel