Rechtbank Haarlem


Acht maanden cel voor man met wapen op Schiphol

De rechtbank Haarlem heeft op 27 oktober 2010 een 35-jarige man veroordeeld tot 8 maanden gevangenisstraf.

De man was op 20 juli 2010 via de luchthaven Schiphol op weg naar Curaçao, met in zijn jas een omgebouwd knal/gaspistool van het kaliber 6.35 mm met daarin 5 kogelpatronen. Volgens de Wet wapens en munitie is dit een vuurwapen van categorie III.

Door een wapen geladen met munitie op Schiphol voorhanden te hebben heeft de man de veiligheid op Schiphol ernstig in gevaar gebracht. Zeker op een luchtvaartterrein waar extra zware veiligheidsnormen gelden, is dat een ernstig strafbaar feit. De rechtbank rekent de man verder aan dat hij geld heeft willen witwassen door dit illegaal naar Curaçao uit te voeren. Daarmee wordt het internationale financiële- en handelsverkeer ernstig ondermijnd. De rechtbank heeft de man niet alleen een gevangenisstraf van 8 maanden opgelegd maar ook beslist dat het wapen en de munitie worden onttrokken aan het verkeer, en het geld dat in beslag was genomen, verbeurd wordt verklaard.

De rechtbank heeft aan de wisselende verklaringen van de man over de aanwezigheid van het wapen geen geloof gehecht. Het is ook niet van belang hoe de man aan het wapen is gekomen, vaststaat dat hij het bij zich had op Schiphol. Mede gelet op het gewicht van het wapen moet de man wel geweten hebben dat hij in zijn jas een met munitie geladen wapen bij zich had.

Bovendien had de man ook nog een bedrag van 10.725,= euro bij zich in de achterzak van zijn broek. De rechtbank vindt zijn verklaringen over de herkomst van het geld evenmin geloofwaardig. Ze zijn ook niet te verifiëren. Het kan dan ook niet anders zijn dan dat het geld direct of indirect uit enig misdrijf afkomstig was. Volgens de rechtbank wist de man dit ook.

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 27 oktober 2010