Erasmus Universiteit Rotterdam

Grote subsidie voor onderzoek klimaatadaptatie van Bestuurskunde

Wetenschappelijke bijdrage EUR aan prestigieus Deltaprogramma

Het onderzoek naar bestuurskundige aspecten van klimaatadaptatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam krijgt een fikse impuls. De decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen heeft deze week een subsidieovereenkomst getekend met de Stichting Kennis voor Klimaat. Daarmee komt een bedrag van ruim 520.000 euro subsidie beschikbaar waarmee twee aio's en een deel seniorinzet kan worden bekostigd.

Het onderzoeksproject is binnengehaald door prof.dr.ing. Geert Teisman en dr. Arwin van Buuren. Zij participeren in een interuniversitair onderzoeksconsortium, dat getrokken wordt door de Universiteit van Wageningen, maar waarin ook de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Nijmegen opereren.

De onderzoeksprojecten die aan de EUR worden uitgevoerd richten zich op twee onderwerpen. Allereerst op (het wegnemen van) barrières voor klimaatbestendig en multifunctioneel ruimtegebruik zoals drijvend wonen, ondergrondse waterberging en zogenoemde Deltadijken. Het tweede project richt zich op het vraagstuk van multi-level governance en kijkt daarbij vooral naar de samenwerking tussen verschillende overheidslagen in het Deltaprogramma van de Rijksoverheid.

De twee promovendi zullen hun onderzoek in nauwe samenwerking met de verschillende klimaathotspots (regionale bestuurlijke coalities) uitvoeren. Het onderzoeksprogramma past naadloos binnen de onderzoeksprojecten die door het onderzoekscluster Governance of Complex Systems worden uitgevoerd naar besluitvorming rond waterbeheer, gebiedsontwikkeling en ruimtelijke inrichtingsvraagstukken.

Met het binnenhalen van deze subsidie draagt de Vakgroep Bestuurskunde bij aan de ontwikkeling van een vitaal netwerk tussen overheden, markt en kennisinstellingen.