Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 27 oktober 2010

CHE ExcellenceRanking 2010: bètadisciplines UvA bijzonder sterk in onderzoek en internationale oriëntatie

Gepubliceerd op 27 oktober 2010

De bètadisciplines van de Universiteit van Amsterdam komen als uitstekend naar voren in de CHE ExcellenceRanking 2010 die op woensdag 27 oktober is gepubliceerd. In alle beoordeelde disciplines - Biologie, Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde - behoort de UvA wat betreft haar masterprogramma's en promotietrajecten tot de Excellence-groep. In de Europese vergelijking is de UvA bijzonder sterk op het terrein van onderzoek en internationale oriëntatie. In totaal behoren 130 Europese hogeronderwijsinstellingen met een of meer van hun bètadisciplines tot de Excellence-groep.

De selectie werd gemaakt aan de hand van verschillende criteria: het aantal publicaties, het aantal citaties, de mobiliteit van de studenten en docenten en het voorhanden zijn van Erasmus-Mundus-masters of Marie-Curie-projecten. Wat eveneens een rol heeft gespeeld is de vraag of onderzoekers van de vakgroep een ERC-Grant of een Nobelprijs hebben gekregen. De ranking is gebaseerd op zowel feitelijke informatie als studentenoordelen.

In de CHE ExcellenceRanking 2010 is gekeken naar de natuurwetenschappelijke disciplines (Biologie, Scheikunde en Natuurkunde) en Wiskunde. Het CHE-onderzoek van vorig jaar had betrekking op Economie, Psychologie en Politieke Wetenschappen. Ook met deze disciplines behoort de UvA tot de Excellence-groep. Hiermee is de UvA de enige Nederlandse universiteit die met alle zeven beoordeelde disciplines in de Excellence-groep zit.

Over CHE

Het Centrum für Hochschulentwicklung (CHE) is een onafhankelijke instelling, gevestigd in Gütersloh in Duitsland, die zich inzet voor hervormingen in het hoger onderwijssysteem. Het CHE stelt voor studiekiezers elk jaar de CHE-ranking samen van de Duitse buitenlandse hogeronderwijsinstellingen. Met de CHE ExcellenceRanking is het mogelijk voor aankomende masterstudenten of promovendi de beste universitaire onderzoeksplaatsen in Europa met elkaar te vergelijken.

Kenmerkend is dat de CHE-rankings multidimensionaal zijn; de gebruiker kan opleidingen vergelijken op basis van die criteria die voor hem of haar belangrijk zijn.

Verwijzingen

Gedetailleerde resultaten
Website CHE ExcellenceRanking
Meer informatie over rankings
Bron: UvA Persvoorlichting
|