CSO ouderenorganisaties


Utrecht, 27 oktober 2010

CSO: minister Kamp legt de rekening bij de gepensioneerden

Uit berichten in de media blijkt dat minister Kamp van SZW heeft besloten dat werkgevers volgend jaar minder premie hoeven af te dragen dan volgens de regels zou moeten. Minder premie betekent minder herstel voor de pensioenfondsen. Vooral de gepensioneerden worden hiervan de dupe. Zij zullen de komende jaren extra worden gekort. De CSO, koepel van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG, roept de minister op om op zijn beslissing terug te komen.

Pensioenfondsen met een onderdekking hebben in 2009 een herstelplan moeten indienen waarin opgenomen is welke maatregelen zij gaan nemen om de dekkingsgraad weer op het beoogde niveau te brengen. Een van deze maatregelen is het verhogen van de premie-inkomsten. Deze maatregel moet eerst ingezet worden voordat de pensioenaanspraken en de opgebouwde pensioenen gekort mogen worden. De Stichting van de Arbeid heeft minister Kamp gevraagd om pensioenfondsen toestemming te geven lagere premies te innen dan volgens het herstelplan zou moeten. Minister Kamp lijkt hiermee akkoord te zijn gegaan.

Het zijn vooral de werkgevers die profiteren van een lagere premie. Een lagere premie heeft tot gevolg dat het pensioenfonds minder inkomsten heeft met alle gevolgen voor de dekkingsgraad. Een lagere dekkingsgraad betekent dat het nog langer duurt voordat de uitkeringen van de huidige gepensioneerden weer geïndexeerd worden en het aantal pensioenfondsen waarbij de gepensioneerden gekort worden op hun nominale pensioen zal groter worden. Hoe langer het pensioen niet wordt geïndexeerd of het pensioen wordt gekort, hoe kleiner de kansen zijn dat de betrokken gepensioneerden nog gecompenseerd worden voor deze financiële achteruitgang.
De CSO roept de minister en de Tweede Kamer op om geen gehoor te geven aan het verzoek van de Stichting van de Arbeid omdat gepensioneerden anders onevenredig zwaar getroffen worden.




CSO ouderenorganisaties