Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen vangt tijdelijk 1.000 extra asielzoekers op

Op vraag van de overheid zal Rode Kruis-Vlaanderen vanaf december 1.000 extra asielzoekers opvangen. De asielzoekers zullen opgevangen worden in de voormalige militaire basissen te Ravels (Weelde) en Houthalen-Helchteren voor de periode van 1 jaar. Op deze wijze wil Rode Kruis-Vlaanderen helpen vermijden dat er zich een humanitaire crisis zou voordoen omdat vele asielzoekers de winter anders op straat moeten doorbrengen.

Rode Kruis-Vlaanderen beheert reeds 12 opvangcentra voor asielzoekers en Vlaanderen en 2 in Brussel â goed voor 3.856 asielzoekers in 2009. Op vraag van de federale overheid en om een humanitaire crisis te voorkomen, zal Rode Kruis-Vlaanderen vanaf december 2010 gedurende één jaar 1.000 extra asielzoekers opvangen in tijdelijke opvangstructuren. Het gaat dus om een tijdelijke opvang en niet om een structureel gegeven.

In feite gaat het om een transitsituatie waarbij de opgevangen mensen na een tijdelijk verblijf op deze plaatsen zullen doorgestuurd worden naar een regulier opvangcentrum.

Rode Kruis-Vlaanderen vindt het vanuit humanitair standpunt zeer belangrijk dat de overheid de nodige maatregelen treft zodat asielvragen in een redelijke termijn worden afgehandeld. Deze maatregelen zullen tevens ook tot gevolg hebben dat de voorziene doorstroming in deze tijdelijke noodopvangcentra kan gewaarborgd worden.

Omstandigheden van opvang
Rode Kruis-Vlaanderen biedt een tijdelijke opvang te Ravels en Houthalen-Helchteren, in militaire basissen die door de overheid ter beschikking zijn gesteld. Op deze plaatsen voorziet het Rode Kruis verblijf (dag- en nachtverblijf), opvang en eten (âbed, bad, broodâ) alsook begeleiding. De omkadering wordt verzorgd door vaste Rode Kruismedewerkers.

Opvang in woonunits te Ravels (Weelde)
Er worden 512 opvangplaatsen voorzien in nog te plaatsen woonunits en paviljoenstructuren. De omkadering en opvang gebeurt door 50 vaste Rode Kruismedewerkers.

Opvang in de kazerne te Houthalen-Helchteren
In de bestaande gebouwen van de kazerne zullen 500 (dit aantal zou in functie van de mogelijkheden ter plaatse kunnen oplopen tot 550) mensen opgevangen worden door 50 vaste Rode Kruismedewerkers.

Mechelen, 27 oktober 2010

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be
Bankrek. 096-0000096-20