Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer voert debat over mensenrechten en democratie in Europa

27 oktober 2010

De Eerste Kamer voerde dinsdag 26 oktober een debat met de Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, Mevlüt Çavusoglu. Als gast van de Staten-Generaal had Çavusoglu op 25 en 26 oktober ontmoetingen met Leden van de Eerste en Tweede Kamer, en sprak hij met staatssecretaris Knapen van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Op dinsdagochtend werd Çavusoglu officieel ontvangen door Voorzitter Verbeet van de Tweede Kamer en Voorzitter Van der Linden van de Eerste Kamer. In de middag werd de plenaire vergadering van de Senaat grotendeels gewijd aan een openhartige gedachtewisseling met de Voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE).

Zorg om 'populistische retoriek'

In een toespraak tot de Eerste Kamer waarschuwde Mevlüt Çavusoglu in krachtige bewoordingen voor wat hij beschrijft als "de recente toename van extremisme, racisme en xenofobische retoriek in meerdere landen van de Raad van Europa." Het thema van de discriminatie van de Roma is slechts de top van de ijsberg, stelde Çavusoglu. Hij signaleerde dat bij recente verkiezingen in verschillende van de 47 lidstaten die zijn aangesloten bij de Raad van Europa racistische opvattingen een rol speelden in de politieke campagnes.

Volgens PACE-Voorzitter Mevlüt Çavusoglu proberen populistische partijen in heel Europa munt te slaan uit zorgen over veiligheid in de samenleving. Daarbij stellen zij immigratie gelijk aan onveiligheid en criminaliteit. "We zien dat gevestigde politieke partijen deels het radicale en discriminerende gedachtegoed van de populistische partijen overnemen, in een poging om de steun van de kiezers te herwinnen. Dit is een bijzonder zorgwekkende ontwikkeling. Wij mogen ons niet verschuilen achter populistische retoriek", aldus Çavusoglu in zijn toespraak tot de Eerste Kamer.

Zestig jaar EVRM

Kamervoorzitter Van der Linden wees in zijn welkomstwoord tot Çavusoglu op het feit dat hij de eerste voorzitter is van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa die niet afkomstig is uit een West-Europees land, en als persoon tevens een moslim. "Uw voorzitterschap is een garantie voor de voortzetting van de dialoog tussen culturen en religies. Dit is een belangrijk signaal in uitdagende tijden voor de multiculturele samenlevingen van Europa", aldus Van der Linden.

De Voorzitter van de Eerste Kamer prees de belangrijke rol die de Raad van Europa vervult bij het waarborgen van democratie en mensenrechten in de 47 lidstaten die bij de Raad van Europa zijn aangesloten. Van der Linden: "De Raad en de parlementaire assemblee zien niet alleen toe op het nakomen van de bestaande overeenkomsten, maar leveren met hun verklaringen en resoluties ook een wezenlijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van burgerrechten en democratische verhoudingen op het Europese continent."

De fundamentele waarden die de bij de Raad van Europa aangesloten landen met elkaar delen, staan dit najaar extra in de belangstelling vanwege het zestigjarig jubileum van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM). Dit verdrag werd op 4 november 1950 werd, kort na de oprichting van de Raad van Europa. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, waarin rechters van alle verdragslanden zitting hebben, ziet toe op de naleving van het EVRM.

---