CNV Vakmensen


Einde aan 7-daagse staking bij kartonmaker Eska Graphic Boards

27 oktober 2010
CNV Vakmensen heeft een cao-akkoord bereikt bij kartonmaker Eska Graphic Board (Hoogezand en Sappemeer). Daarmee komt een einde aan een langdurige staking, die vorige week woensdagavond begon.

Het cao-akkoord is vanmiddag aan de leden voorgelegd. "Zij hebben ermee ingestemd", zegt Jacqueline van der Veen, onderhandelaar van CNV Vakmensen. "Dat betekent dat de staking wordt beëindigd. Morgenochtend, bij de ploegwissel van 6.00 uur, is iedereen weer aan het werk."

Hoewel de directie niet alle eisen heeft ingewilligd, is Van der Veen tevreden met het resultaat. "Alle partijen hebben hiermee gewonnen. Dank zij de vastberadenheid van de actievoerders ziet de cao er nu een stuk beter uit dan het eindbod van de directie. Dat hebben ze toch maar mooi voor elkaar gekregen."

De nieuwe cao geldt voor 2 jaar: van 1 januari 2010 tot 1 januari 2012. De werknemers krijgen er in totaal 3,25 procent bij:
* 1,25 procent per 1 januari 2010

* 1 procent per 1 januari 2011

* 1 procent per 1 juli 2011

De afspraak over het beperken van de seniorendagen is enigszins verzacht. Van der Veen: "De werknemers houden 80 procent van hun rechten. Een deel krijgen ze in tijd, een ander deel in geld. Positief is dat ze daarover ook pensioen opbouwen."

Eska Graphic Boards maakt grafisch karton voor onder andere boeken, mappen en ringbanden. Het bedrijf heeft twee vestigingen, in Sappemeer en Hoogezand. Er werken in totaal 450 mensen.