Gemeente Lopik

Besluiten Raadsvergadering Datum: 26 oktober 2010
GEMEENTE LOPIK
Na de vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lopik worden de belangrijkste besluiten en bespreekpunten toegelicht via een persbericht.

P E R S B E R I C H T
Postbus 50 3410 CB LOPIK Raadhuisplein 1 Tel : (0348) 55 99 55 Fax: (0348) 55 15 88 E-mail: gemeente@lopik.nl

Raad positief over mogelijke aankoop MOBcomplex Benschop De raad heeft in meerderheid een positief principestandpunt ingenomen over de aankoop van het MOB-complex Benschop. Het college zal de komende maanden het kostenplaatje uitwerken. Daarna volgt een uitgebreid voorstel aan de raad. Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft het MOB-complex Benschop te koop aangeboden. Het college vindt het wenselijk de aankoop in overweging te nemen. Voordat de aankoop ter besluitvorming kan worden voorgelegd, is het noodzakelijk te onderzoeken wat de randvoorwaarden zijn. Voordat hierin tijd zou worden gestoken, vroeg het college de raad een richtinggevende uitspraak te doen over de eventuele aankoop van het MOB-complex Benschop. Een belangrijke factor bij de prijsbepaling is welke (vervolg)functies aan het complex kunnen worden gegeven. MOB-complex Benschop blijkt één van de meest waardevolle militaire complexen in Nederland te zijn. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft verzocht de cultuurhistorische waarde van het complex zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Het ligt voor het overgrote deel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hiervoor heeft de provincie Utrecht besloten geen andere bestemming te zullen toestaan dan natuur. DLG wil eerst de mogelijkheid onderzoeken het terrein over te dragen aan een overheidsorgaan en heeft daarom de gemeente Lopik benaderd. De raad heeft in principe een positieve houding aangenomen ten aanzien van de potentiële aankoop en heeft het college gevraagd een uitgebreid voorstel voor te leggen.

Gemeente Lopik gaat ook restafval zelf inzamelen
De raad heeft besloten de inzameling van restafval vanaf 1 januari 2011 met de eigen dienst uit te gaan voeren. De raad heeft een krediet van 206.000,inclusief BTW beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een perskraakwagen. Daarnaast heeft de raad besloten de formatie buitendienst uit te breiden met 2,5 fte en ingestemd met de bij de afzonderlijke afvalstromen geformuleerde actiepunten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het inzamelen van afval. In welke vorm zij dit doen, is niet voorgeschreven. Het restafval (grijze kliko) wordt sinds tien jaar in de gemeente Lopik ingezameld door het bedrijf AVR (Van Ganzewinkel



groep). Per 1 januari 2011 loopt het inzamelingscontract af, waardoor nu een besluit moet worden genomen over het vervolg. De mogelijkheden zijn: contractverlenging met de huidige inzamelaar, meedoen met de aanbesteding van Afvalverwijdering Utrecht (AVU), samenwerking met andere gemeenten of zelfstandig inzamelen. De offerte van AVR leidt tot een kostenstijging van meer dan 30.000,- per jaar, die zou moeten worden doorbelast aan de inwoners. Per woonhuisaansluiting bedragen de kosten 27,72. De AVU werkt aan een omvangrijk project om voor dertien gemeenten de inzameling van restafval en/of GFT aan te besteden in een Europese aanbesteding. De gemeente Lopik is hierbij niet inbegrepen. Wanneer de uiteindelijke aanbieder bereid zou zijn tegen dezelfde condities de inzameling in de gemeente Lopik te verzorgen, worden de kosten geschat op 24,62 per woonhuisaansluiting. Er is bekeken of andere omliggende gemeenten capaciteit beschikbaar hebben om één of meerdere kernen van de gemeente Lopik te bedienen. Dit biedt geen structurele oplossing. Nu de gemeente Lopik besloten heeft het restafval in eigen beheer in te zamelen, zijn alle afvalstromen in eigen beheer met uitzondering van het oud papier. Daarvoor volgt een separaat voorstel. Het zelf inzamelen vergt de aanschaf van een tweede perskraakwagen en uitbreiding van 2,5 fte. Voordeel hiervan is dat het huidige capaciteitsprobleem bij de inzameling van kunststofafval wordt opgelost. De algehele dienstverlening aan inwoners voor afvalinzameling kan worden verbeterd. Daarnaast ontstaat de mogelijkheid een vorm van betaling in te voeren, gebaseerd op bijvoorbeeld de frequentie dat men de grijze kliko aanbiedt. Hiermee worden inwoners beloond, die hun afval al goed scheiden en daardoor de grijze kliko minder vaak laten legen. Daarnaast kan het inwoners motiveren om nog beter het afval te scheiden. Dit leidt tot minder restafval, lagere kosten van inzameling en is beter voor het milieu. De becijferde kosten per woonhuisaansluiting bedragen 26,11, maar zullen naar verwachting de komende jaren kunnen dalen.

Raad kiest voor Veiligheidsmonitor
De raad heeft besloten te stoppen met de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid die sinds 1998 om de vier jaar is uitgevoerd. Vanaf 2011 zal om de vier jaar de Veiligheidsmonitor worden uitgevoerd. Hiervoor heeft de raad 15.000,- per vier jaar beschikbaar gesteld. Het houden van een veiligheidsmonitor wordt vooral gedaan om inzicht te krijgen in de beleving van (on)veiligheid en leefbaarheid onder de inwoners. In een monitoronderzoek wordt op een directe wijze gevraagd naar de mening van inwoners, waardoor een objectief totaalbeeld wordt verkregen. Beleid en maatregelen kunnen vervolgens hierop worden afgestemd. Uit de volgende monitor blijkt of verbetering is opgetreden ten opzichte van vier jaar eerder. Het voordeel van de Veiligheidsmonitor ten opzichte van de `oude monitor' is dat het onderzoek en de verwerking volgens één gestandaardiseerde methode geschiedt. Dit maakt vergelijking met andere gemeenten mogelijk. Daarnaast is de vraagstelling beter en zijn de kosten lager.

2



Daarnaast heeft de gemeenteraad op 26 oktober 2010 de volgende besluiten genomen: Verordening naamgeving en nummering (adressen) 2010 De geldende verordening is vastgesteld op 21 oktober 2008 en is aan actualisering toe. De raad heeft de Verordening naamgeving en nummering (adressen) 2008 ingetrokken en de Verordening naamgeving en nummering (adressen) 2010 vastgesteld. Vergaderkalender 2011 De raad heeft de vergaderkalender voor 2011 vastgesteld. Lopik, 27 oktober 2010.