Nieuw-Vlaamse Alliantie



'Onwetendheid' Van Rompuy schokt de N-VA en haar Europese partners

klok 27 oktober 2010

Het optreden van Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, in het programma Terzake ging niet onopgemerkt voorbij. Dat hij naar eigen zeggen geen enkele nationalistische partij in Europa kent die pro-Europees is, slaat de N-VA en haar partners van de EVA in het Europees Parlement met verstomming en verbijstering.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels is geschokt door Van Rompuys 'onwetendheid': "De uitspraak van Van Rompuy is manifest onjuist. In navolging van de Europese traditie van de Volksunie, heeft de N-VA zich van bij haar oprichting duidelijk geprofileerd als een Vlaams-Europese partij. In de verkiezingscampagne van 2009 was onze slogan: 'meer Vlaanderen, meer Europa'. Het was uitgerekend op initiatief van N-VA Minister Geert Bourgeois dat in 2006 het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap werd opgericht." Het is voor Brepoels dan ook werkelijk niet te begrijpen wat Van Rompuy bezielde dergelijke onwaarheden te verkondigen.

De uitspraken van de Europese president vallen trouwens niet alleen bij de N-VA in slechte aarde. Ook de partners van de N-VA in de Europese Vrije Alliantie, zijn geschokt en boos.

Europarlementslid Jill Evans (voorzitster van de EVA-fractie, Plaid Cymru - Partij van Wales) had enkele maanden geleden nog een uitvoerig gesprek met Van Rompuy over progressieve nationalistische bewegingen in Europa: "Iemand in Van Rompuy's positie moet boven de nationale politiek staan. Hij moet goed beseffen dat zijn uitlatingen potentieel ook mensen ver buiten Vlaanderen zullen beledigen."

Europarlementslid Ian Hudghton (Scottish National Party) eist excuses van Van Rompuy: "Van Rompuy valt duidelijk uit zijn rol, wellicht door frustratie over de politieke situatie in België. Zijn verklaring is beledigend en getuigt van een grote onwetendheid."

Europarlementslid Oriol Junqueras (Esquerra Republicana de Catalunya) is dezelfde mening toegedaan: "Vele Catalanen zullen geschoffeerd zijn door deze uitspraak gezien het uitgesproken pro-Europese karakter van de Catalaanse nationalistische beweging."

Europarlementslid François Alfonsi (U Partitu di a Nazione Corsa): "Van Rompuy's gedrag is onaanvaardbaar: wij ijveren voor een Europa waar burgers, naties en regio's samenwerken."

Brepoels besluit: "Op 17 november organiseert de EVA-fractie in het Europees Parlement een conferentie over onafhankelijkheid in Europa. Wij zullen Van Rompuy daarop van harte uitnodigen om zijn' onwetendheid' wat bij te spijkeren." Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu