Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwsbericht: Vooruitgang in onderzoek naar bestrijding aardappelwratziekte

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en onderzoekers van Plant Research International (PRI), onderdeel van Wageningen UR, zijn in staat om DNA te isoleren van de schimmel Synchytrium endobioticum. Dit is een belangrijke stap in het onderzoek naar de bestrijding van aardappelwratziekte, die door deze schimmel veroorzaakt wordt.

Stap voorwaarts in onderzoek
Doordat DNA nu geïsoleerd kan worden van de schimmel wordt de volgende stap, het ontrafelen van de complete DNA-volgorde, makkelijker. De verwachting is dat over 3 à 4 maanden de sequentie van het hele genoom (al het erfelijk materiaal) beschikbaar is.

Huidige toetsing is duur en lang
De schimmel Synchytrium endobioticum 'leeft' op aardappel en kent verschillende `typen' met een verschillende agressiviteit (zogenoemde `pathotypen'). De huidige toetsen waarmee bepaald wordt om welk type het gaat (biotoetsen), worden met specifieke aardappelrassen uitgevoerd.Deze rassen zijn slechts nog beperkt verkrijgbaar in Europa, waardoor Nederlandse en buitenlandse laboratoria vaak zelf de rassen in stand moeten houden. Dit kost veel tijd en geld. Ook duren de toetsen nu meerdere maanden omdat er met levend materiaal (aardappel) gewerkt wordt; het kost tijd voordat de schimmel zich heeft ontwikkeld op de aardappelen. Veel buitenlandse plantenziektenkundige diensten zijn daarom ook geïnteresseerd in het onderzoek naar DNA-volgorde, om zo DNA-testen te ontwikkelen voor moleculaire identificatie van pathotypen. Een aantal heeft zelfs materiaal beschikbaar gesteld.

Akkerbouwers weten snel waar ze aan toe zijn
Indien het onderzoek naar de identificatie van pathotypen van aardappelwratziekte slaagt, dan levert dit een flinke besparing op in tijd. Niet alleen op het gebied van toetsing, maar ook voor de akkerbouw. De uitslag van een toets duurt dan slechts enkele dagen, waardoor heel snel bepaald kan worden welk type aanwezig is op een akker. Men weet dan direct welke aardappelrassen wel - en niet - geteeld mogen worden en kan beter anticiperen op volgend teeltseizoen.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA 0317-49 67 88

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit