Mark Rutte beste debater en winnaar Socratesprijs

27/10/2010 17:43

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Mark Rutte is uitgeroepen tot beste debater van het debat rond de regeringsverklaring en daarmee winnaar van de Socratesprijs 2010.

De jury, bestaande uit Roderik van Grieken (directeur Nederlands Debat Instituut), Jaap de Jong (docent en onderzoeker Taalbeheersing en Journalistiek Universiteit Leiden) en Donatello Piras (hoofdtrainer/debatleider Nederlands Debat Instituut), is het hier unaniem over eens.

De criteria

De jury beoordeelde alle fractieleiders en de minister-president op drie criteria:


1. Duidelijkheid van visie, standpunten en argumentatie: het helder overbrengen van de boodschap van de partij.


2. Kwaliteit van interactie: het in staat zijn om onderbouwd duidelijk te maken waar de eigen visie afwijkt van die van anderen en waarom.


3. Regievoering: het vermogen om het debat te sturen in de gewenste richting en het domineren van de inhoud.

Het oordeel

Roderik van Grieken, juryvoorzitter: "De jury is van mening dat Mark Rutte er, als voornaamste verdediger van het Regeer - en Gedoogakkoord, als beste in is geslaagd om de aanvallen van de diverse oppositiepartijen effectief te pareren. Op geen enkel moment wankelde zijn positie als leider van dit bijzondere minderheidskabinet. Zijn zelf opgeroepen beeld van de uitgestoken hand wist hij met flair en handigheid in stand te houden. Zijn debattechnisch voornaamste opponent Alexander Pechtold wist hem het vuur meerdere malen na aan de schenen te leggen. Toch wist de premier steeds de regie te behouden en af en toe mee te bewegen zonder concessies te doen."

Het debat over de Regeringsverklaring telde veel debutanten. Voor de helft van de fractieleiders was het hun eerste optreden tijdens een groot parlementair debat met veel media-aandacht. Voor Mark Rutte was het zijn debuut als minister-president. In zijn Regeringsverklaring stelde hij beeldend: "We moeten snoeien om te groeien. Het kabinet snijdt stevig in eigen vlees. De tijd van 'een vetrandje mag', is voorbij." Helder. Maar natuurlijk niet concreet genoeg voor de oppositie die het vuurtje stevig opstookte. Zij stellen: "Wie is de baas: Rutte of Wilders? Wat is de ruimte van de oppositiepartijen bij een Regerings- en Gedoogakkoord? Levert de premier nu een handreiking of is het 'een klein muizengaatje waar maar een pootje van een muis doorheen kan, waarnaar we met een loep moeten kijken om het te zien'. Rutte verweerde zich stevig en bleef overeind. Hij was duidelijk beter in vorm dan zijn voorganger Balkenende in de vorige Algemene Politieke Beschouwingen. De actiefste tegenstander Pechtold probeerde zijn Hervormingsbeleid te bagatelliseren. "Hervormingen? Noemt u nu eens 17 van die hervormingen." Rutte reageerde cool and collected en gaf talrijke punten, waaruit bleek dat hij geen gebrek had aan dossierkennis. Met zijn optreden in dit eerste langdurige debat een terechte winnaar.

De Socratesprijs

De prijs, een beeld van de Griekse filosoof Socrates, is een initiatief van het Nederlands Debat Instituut in samenwerking met de Universiteit Leiden. Met de prijs willen de initiatiefnemers aandacht vestigen op het maatschappelijk belang en de waarde van een goed politiek debat voor de samenleving, de politiek en het onderwijs.

Eerdere winnaars waren Femke Halsema (2008) en Alexander Pechtold (2009).





http://www.debatinstituut.nl