Waterschap Dommel

steentijd in Casteren

Archeologische vondsten uit de steentijd in Casteren

Publicatiedatum : 27 oktober 2010

Tijdens graafwerkzaamheden in het beekdal van het Wagenbroeks Loopje in de gemeente Bladel is Waterschap de Dommel gestuit op een grote hoeveelheid bewerkt vuursteen uit de Steentijd. De jagers en verzamelaars blijken al heel lang geleden actief te zijn geweest in Casteren.

Archeologische resten

De archeologische resten die zijn aangetroffen, zijn afkomstig uit de Midden - en mogelijk Late Steentijd (circa 8000 tot 5000 v. Chr.). De resten bestaan uit talloze fragmenten bewerkt vuursteen, materiaal dat destijds werd gebruikt voor het vervaardigen van werktuigen zoals bijlen en pijlpunten. Het vermoeden bestaat dat het om een tijdelijk kampement gaat dat gebruikt werd voor de jacht op wild. Omdat de resten zo oud zijn en er geen andere bewoningssporen zijn aangetroffen, is het moeilijk vast te stellen waarom deze resten hier voorkomen. Wel is duidelijk dat de resten op een oude zandrug liggen in een destijds zeer nat en bosrijk landschap dat voor de toenmalige mens een aantrekkelijke plaats vormde om voedsel te verzamelen. De vondst van deze resten toont aan dat in de omgeving van Casteren al veel eerder mensen aanwezig waren dan vooralsnog bekend was.

Ecologische verbindingszone Wagenbroeks Loopje

Het Wagenbroeks loopje ligt in de gemeente Bladel ten zuiden van Casteren. De waterloop en een aangrenzende strook van 25 meter langs de beek wordt op het moment zo ingericht dat deze kan functioneren als ecologische verbindingszone. Op deze manier wordt het leefgebied van onder andere de alpenwatersalamander en de weidebeekjuffer vergroot. Deze natuurstrook vormt straks de tot nog toe ontbrekende schakel tussen de waardevolle groenstructuur rondom de Lemelvelden en het beekdal van de Groote Beerze.

Als de archeologen klaar zijn met het zorgvuldig ontgraven en documenteren van de archeologische resten, worden de graafwerkzaamheden voor de ecologische verbindingszone weer snel hervat. Het werk wordt eind 2010 afgerond.

De Levende Beerze

Dit project sluit aan bij de Levende Beerze, waarin gezamenlijke overheden werken aan een welvarend, natuurrijk en leefbaar Beerzedal.

Voor meer informatie over de Levende Beerze: kijk op www.debeerze.nl