Jan Pronk start Fairtrade campagne hogescholen en universiteiten

27/10/2010 18:09

Bex* communicatie

Vandaag gaf oud minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk het startsein voor de campagne Fairtrade Hogescholen en Universiteiten. Studenten in heel Nederland verzoeken hun hogeschool of universiteit via een Fairtrade Request om een deel van hun producten in de toekomst fairtrade in te kopen.

Ben je zelf student en wil je dat jouw hogeschool of universiteit ook fairtrade wordt? Kijk dan op www.fairtradehogescholen.nl of www.fairtradeuniversiteiten.nl.

De campagne is ontwikkeld op aandringen van studenten. Zij werden geïnspireerd door het succesvolle concept Fairtrade Universities & Colleges in Engeland. Nu zijn het de Nederlandse studenten die het bestuur van hun hogeschool of universiteit gaan uitdagen om fairtrade producten in te kopen.

Eerlijke en duurzame handel

De campagne Fairtrade Hogescholen en Fairtrade Universiteiten is een initiatief van Fair Trade Original, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Fairtrade staat voor eerlijke en duurzame handel met boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Een eerlijke prijs stelt hen in staat te investeren in belangrijke zaken als een schoon milieu, onderwijs, de verbetering van arbeidsomstandigheden en gezondheidszorg. Studenten vinden dat hogescholen en universiteiten hierin een voorbeeld moeten zijn.

Criteria

De titel 'Fairtrade Hogeschool' en 'Fairtrade Universiteit' wordt uitgereikt als je voldoet aan de volgende criteria:


1. Er is een werkgroep die de campagne trekt;


2. de instelling gebruikt en verkoopt fairtrade producten;


3. er is communicatie over fairtrade;


4. er zijn acties om fairtrade onder de aandacht te brengen.

Erasmus Universiteit Rotterdam

Het startsein van de campagne klonk op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Deze universiteit kreeg uit handen van Jan Pronk de aanmoedigingsprijs, omdat de Erasmus al goed op weg is met fairtrade initiatieven. Daarmee maakt de Erasmus Universiteit nog steeds kans om de eerste Fairtrade Universiteit van Nederland te worden.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fairtradehogescholen.nl